Postavljena zanimljiva interaktivna izložba za dječja istraživanja

POČETAK PRIBLIŽAVANJA ZNANOSTI U DJEČJIM VRTIĆIMA
U ponedjeljak, 15. listopada 2018. godine održan je stručni skup koji je ujedno obilježio i početak projekta približavanja znanosti mališanima u Dječjem vrtiću Pula i DV-SI Rin Tin Tin Pula – Pola. Riječ je o projektu koji je nastao po uzoru na prošlogodišnji projekt Djeca i tržnica koji je obuhvatio interdisciplinarni pristup rada s djecom, a uključio je vrlo važne aspekte rada poput suradnje s vanjskim čimbenicima i stručnjacima koji su obogatili znanja i vještine djece. Putem projekta, spomenute pedagoške ustanove obilježit će novu pedagošku godinu, ali i promijeniti pogled na istraživačko učenje djece i odgajatelja kroz znanost, a posebno STEM područja znanosti. Namjera je istraživati, dokumentirati i učiti zajedno s djecom te baviti se refleksijom kroz aktivnu suradnju odgajateljica, a sam djeca krenut će u istraživanje i stvaranje na sebi svojstven način po kojima su izuzetna i posebna.

140 odgajateljica i odgajatelja te studentica Sveučilišta Jurja Dobrile – Fakulteta za odgojne znanosti sudjelovali su na stručnom skupu koji su zajednički organizirala dva gradska vrtića, Centar za istraživanje djetinjstva Sveučilišta u Rijeci, Udruga Prirodopolis te Udruga Babin pâs u velikoj dvorani Zajednice Talijana u Puli, dok je u vrtiću Centar u Rižanskoj ulici Udruga Prirodopolis postavila interaktivnu izložbu za dječja istraživanja. U projekt su uključeni i roditelji koji sudjeluju na interaktivnim radionicama zajedno s mališanima u  jasličkim skupinama.

Raspravne teme stručnog skupa bile su vezane uz razvoj znanstvene pismenosti u ranoj dobi o kojoj je govorila profesorica Lidija Vujčić. Prezentacija projekata i način rada tijekom akcijskog istraživanja djece predstavila je Karmen Uljanić dok je perspektive djeteta u igri znanstvenika i umjetnika predstavili suradnici za nove medije Ida Skoko i Noel Šuran.

Skup je u ime organizatora i domaćina pozdravila ravnateljica DV-SI Rin Tin Tin Tamara Brussich. Valja naglasiti da su stručnom skupu sudjelovale odgajateljice, stručne suradnice i ravnateljice DV  Neven iz Rovinja te DV Fijolica iz Novog Vinodolskog te DV  Mali svijet Pule.

Polaznici Dječjeg vrtića Pula, Rin Tin Tin te TOŠ Giuseppina Martinuzzi tijekom ovog tjedna organizirano će posjetiti interaktivnu izložbu za dječja istraživanja u vrtiću Centar u Rižanskoj ulici, a u četvrtak 18. listopada u 12,00 sati pridružit će im se i zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

Facebook komentari