Poreč sudjelovao na dvodnevnoj 4. međunarodnoj konferenciji EU projekta LIFE Sec A

DVODNEVNA KONFERENCIJA U PULSKOJ KOMUNALNOJ PALAČI
U srijedu i četvrtak, 5. i 6. srpnja 2017. godine, u komunalnoj palači u Puli održana je dvodnevna međunarodna konferencija svih partnera na projektu LIFE SEC ADAPT („Upgrading Sustainable Energy Communities in Mayor Adapt Initiative by Planninig Climate Change Adaptation Strategies“), na kojoj su sudjelovali predstavnici Grada Poreča - Parenzo i gradskog poduzeća Parentium, a koje ima ulogu koordinatora u provedbi navedenog projekta. Na konferenciji je sudjelovalo 50-tak sudionika iz Italije, Španjolske i Grčke, zemalja koje su uz Hrvatsku četiri članice EU koje sudjeluju u realizaciji projekta.

Projekt je prijavljen na natječaj Life Climate Action Programa Life 2014-2020 i predstavlja nastavak  uspješno provedenog CITY SEC projekta.  Grad Poreč - Parenzo je s provedbom projekta započeo 1. rujna 2015. godine.

U projektu sudjeluju četiri zemlje članice Europske unije: Italija, Hrvatska, Grčka i Španjolska. Nositelj projekta je Sviluppo Marche SpA, dok su preostali talijanski partneri Regione Marche, te 12 gradova navedene pokrajine, uz po jedan grad iz Španjolske i Grčke.

Partneri iz Hrvatske jesu Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o., kao koordinator projekta, Istarska županija, Grad Poreč – Parenzo, te istarski gradovi: Pula, Rovinj, Buzet, Labin i Pazin.

Predviđeno trajanje projekta je 40 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 24.500.000,00 kuna, od čega je budžet Istre 7.000.000,00 kuna.

Gradu Poreču - Parenzo namijenjen je iznos od 760.000,00 kn, od čega su 440.000,00 kn bespovratna sredstva Europske unije, a 320.000,00 kn sredstva osigurana kroz proračun Grada Poreča – Parenzo.

Provedbom projektnih aktivnosti, Grad Poreč - Parenzo se obvezuje na izradu strateškog dokumenta o prilagodbi klimatskim promjenama, te poštivanje niza protokola i poduzimanje dodatnih mjera, s ciljem povećanja razine energetske učinkovitosti i promicanja načela održivog razvoja pa tako i očuvanja klime odnosno svođenja klimatskih promjena na najmanju moguću mjeru.

(REX)

Facebook komentari