Pomorski Arsenal u Puli 1856. - 1918. (7. dio)

ZNAČAJNI ZAPOVJEDNICI PULSKOG ARSENALA
Pulski pomorski Arsenal od svog ustanovljenja kao K.K. Kriegs Marine See Arsenal bio je jedan od najznačajnijih mornaričkih proizvodnih pogona, bez kojeg austrougarska ratna mornarica, po ondašnjim kriterijima, ne bi mogla osiguravati svoje borbene potrebe, spremnost i razvitak i time postati velika pomorska sila. Da pulska luka nije raspolagala povoljnim uvjetima za boravak ratnih brodova, a kopneni dio i otok Uljanik za gradnju pomorskog Arsenala na obali, Pula nikada ne bi bila izabrana za glavnu ratnu luku Carstva. 
Zato nije neobično što su najbolji pomorski časnici, koji su kasnije postajali vrlo utjecajni, dio svoje službe provodili upravo u njemu na zapovjednim dužnostima. Među njima mnogi su dobijali najviše, admiralske, činove i kasnije odlazili na najodgovornije dužnosti u ratnoj mornarici. Na zapovjednim dužnostima Arsenala zapisana su imena admirala Gustava von Broscha, Oscara Conte Cassinija, dugo godina Antona Freiherra von Bourguignona, Rudolfa Berghofera, Maximiliana Freiherra Daublebskog von Sternecka, Alexandera Eberana von Eberhorsta, Lazara Schukića, Paula von Fiedlera, Alexandera Hansa i drugih.
 
ALFRED D' ORSAY RITTER VON BARRY
 
Alfred d' Orsay Ritter von Barry rodio se 1830. u Genovi, pohađao i 1847. apsolvirao "Marinekolegium" u Veneciji, u kojoj se tada nalazio pomorski Arsenal carevine Austrije. Kao austrijski pomorski časnik sudjelovao je u blokadi pobune u Veneciji na brodu "Belona", a njegov dugi zapovjedni staž na brodovima bio je okrunjen fregatom "Radetzky" u boju kod Helgolanda te oklopnom fregatom "Prinz Eugen" u Viškoj bitci 1866. godine. Kao kontraadmiral 1871. je zapovijedao pulskim pomorskim Arsenalom, a umro je 1907. u činu viceadmirala.
 
OSCAR JOHANN CONTE CASSINI
 
Oscar Johann Conte Cassini, po Henrichu Bayeru v. Bayersburgu, rođen je 1837. u Trstu, kao sin generalnog konzula. Nakon završene "Kadettenschule" u Muggiji, dodijeljena mu je služba u Mornaričkom pješaštvu. Kao mladi pomorski časnik bio je ukrcan na brodu "S.M.S. Schiffe", brigu "Pola", fregati "Schwarzenberg", topovnjači "Grille", a pored ostalih, i na fregati "Novara". U činu kapetana korvete zapovijedao je torpednim brodom "Sebenico", potom oklopnom fregatom "Erzherzog Ferdinand Max", a kao kapetan linijskog broda zapovjednik je careve jahte "Miramar". Pored brojnih dužnosti bio je pomorski ataše u Londonu, šef Operativnog odsjeka Mornaričke uprave u Beču, načelnik Mornaričke tehničke uprave u Puli i 1897. zapovjednik pomorskog Arsenala u Puli. Cassini je umirovljen 1897. u činu viceadmirala, a umro je 1921. u svom rodnom Trstu.
 
ANTON ALEXANDER IGNAZ FRIEDRICH HANSA
 
Anton Alexander Ignaz Friedrich Hansa rodio se 1863. u mjestu Theresianstadt, a 1882. je kao Seekadett 2. klase diplomirao na Marineakademie u Rijeci. Na   S.M.S. korveti "Erzherzog Friedrich" sudjelovao je na krstarenju u Zapadnu Indiju, Južnu Ameriku i Južnu Afriku. Još jednom je, sada kao časnik na brodu "S.M.S. Albatros", plovio do Južne Amerike i Zapadne Afrike, a 1880. završava torpednu specijalizaciju. Napredujući u službi kao "Fregattenkapitaen" 1911. zapovjednik je nove brze krstarice "Admiral Spaun" i kasnije bojnog broda "Viribus Unitis". U svojstvu kontraadmirala 1914. je postavljen za zapovjednika "K.u.K. See Arsenala" u Puli i s te je dužnosti početkom I. svjetskog rata otišao na mjesto zapovjednika 5. divizije, a godine 1917. za zapovjednika flotile krstarica. Hansa je odigrao značajnu ulogu u gušenju pobune mornara u Boki Kotorskoj 1918., a u rujnu iste godine je umirovljen, Umro je 4. studenog 1918. u Beču, dan prije ulaska talijanske flote u Pulu.
 
LAZAR ŠUKIĆ
 
Lazar Šukić, odnosno Schukić, kako se onda pisalo, rođen je 1852. u Srijemskoj Mitrovici u obitelji majke Marie de Gozze i oca Athanasia. Oženio je 1919. udovu Emiliju-Emmu Fischer, rođenu Marno von Eichenhorst iz Kotora, s kojom nije imao djece, a preminuo je 1938. u Trstu gdje je i pokopan na vojnom groblju Sv. Anna. U Kriegsmarine je ušao 1870. i na raznim dužnostima postupno napredovao do čina kontraadmirala, u čijem je statusu bio zapovjednik pomorskog Arsenala u Puli od 1907. do 1911. godine. To je razdoblje najznačajnije u razvoju Arsenala. Šukić je odlikovan brojnim domaćim i stranim ordenima i medaljama, a u mirovinu je otišao u činu počasnog viceadmirala.
 
PAUL JOSEF JULIUS FIEDLER VON JUERGEN
 
Paul Josef Julius Fiedler von Juergen rodio se 1861. u štajerskom mjestu Zeltweg i nakon završene realke upisao je Pomorsku akademiju u Rijeci. U "K.u.K. Kriegsmarine" stupio je 1878. kao pomorski kadet 2. klase, a već je 1883. zastavnik linijskog broda, dok je 1893. postao poručnik linijskog broda. Kroz nekoliko godina napredovao je do čina kapetana korvete, 1908. je kapetan linijskog broda, 1912. dobio je čin kontraadmirala, 1914. je u činu viceadmirala, a 1917. napreduje do čina admirala. Već je Fiedler na prijelazu stoljeća bio u pomorskom Arsenalu "Ofizier der Ausruestungsdirektion", a 1911. prima zapovjedništvo, zamjenjujući kontraadmirala Lazara Šukića.
 
 
FOTOGRAFIJE ZAPOVJEDNIKA:
1. Alfred d' Orsay Ritter von Barry
2. Oscar Johann Conte Cassini
3. Anton Alexander Ignaz Friedrich Hansa
4. Lazar Schukić
5. Paul Josef Julius Fiedler von Juergen
 
(rex/tekst Branko Perović)

Facebook komentari