Politehnika Pula dobila dopusnicu za mehatroniku!

A ODOBREN JOJ JE I ERASMUS + DYNAMIC PROJEKT!
Istarski župan Valter Flego, dekan Politehnike Pula Davor Mišković, predstavnik Holcima i predsjednik Gospodarskog savjeta Politehnike Pula Alan Šišinački te voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Politehnike Pula Tamara Žufić Košara, predstavili su danas sjajne novosti sa kojima ova visoka poslovno-tehnička škola ulazi u novu nastavnu godinu. Politehnika Pula, osnovana od strane IŽ-je 2000.godine ulazi u svoju osamnaestu godinu rada. Za to je vrijeme Politehniku upisalo 1200 studenata a do sada ih je diplomiralo 522. Velika ih je većina zaposlena u struci, uglavnom u Istri i to na najrazličitijim radnim mjestima, od upravljanja proizvodnim procesima u proizvodnim tvrtkama kao što su Uljanik, Duran tvornica stakla, Cimos, Rockwool , pa do menadžerskih položaja u HEP-u, Istragrafici, turističkim tvrtkama, a dosta ih je zaposleno i u jedinicama lokalne samouprave. Politehnika provodi stručni studij, dakle studij koji obrazuje stručnjake za rad, a tijekom ovog ljeta zabilježila je i dva značajna uspjeha:

Nakon više od godine dana rada na novom studijskom programu, početkom kolovoza konačno je i dobivena Dopusnica za Mehatroniku, na koju se studenti već mogu upisivati, a nastava za redovne i izvanredne studente započet će 02. listopada.

Također, početkom ovog mjeseca, Politehnici Pula , od strane Europske komisije, odobren je projekt unutar ključne aktivnosti Udruživanja znanja Erasmus + programa. Riječ je o implementaciji dualnog načina studiranja koji obuhvaća studiranje uz stjecanje teoretskih i praktičnih znanja u suradnji sa gospodarskim tvrtkama i potencijalnim poslodavcima. Budžet projekta Dynamic , u trajanju od 36 mjeseci iznosi 716.285 eura. O ovom ćemo projektu detaljnije donijeti posebnu reportažu do konca tjedna.

Što se Mehatronike tiče, nova akademska godina počinje 2. listopada, a trenutno su otvoreni upisi do 26. rujna, za ovaj najperspektivniji smjer u tehnici. Mehatronika omogućuje zapošljavanje u najširem sektoru tvrtki koje se bave brodskom ili auto industrijom, automatizacijom bilo koje vrste, robotikom i slično. Studij će se izvoditi kao redovni, u trajanju od 3 godine ( 6 semestara ), a po završetku polaznici će steći 180 ECTS bodova i postati stručni prvostupnici baccalaureaus inžinjeri mehatronike. Pokretanje studijskog programa utemeljeno je na Sporazumu o suradnji sa stručnim, znanstvenim, istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima, između Politehnike pula i Tehničkog veleučilišta Zagreb, iz travnja 2016.g. Sam studij Mehatronike je interdisciplinarni studij koji predstavlja spoj mehanike i elektronike. Sam studij integrira znanja iz mehanike, elektrotehnike i informatike, a usmjeren je na nove tehnologije, energetsku učinkovitost i proizvodnju. Studenti nakon diplomiranja dobivaju polivalentna znanja s opsežnim i širokim spektrom primjene. Osposobljeni su za interakciju sa stručnjacima iz različitih područja, konstrukciju i projektiranje, proračun i automatizaciju različitih tehničkih procesa, izradu programskih rješenja za vođenje tehničkih procesa u mehatronici kao i za planiranje proizvodnje i optimizaciju resursa, te za suvremeni pristup održavanju i osiguravanju kvalitete.

Budući da je osnovana od jedinog osnivača, Istarske županije, koja Politehniku financira sa oko dvije trećine potrebnih sredstava, preostalu trećinu plaćaju sami studenti i to iznosi, po studijskim programima za jednu akademsku godinu:

za dvogodišnji studij 5 400 kn, za trogodišnji 6 000 kn te za specijalistički studij 12 000 kuna.

(J. Vitasović / Manuel Angelini)

Facebook komentari