Počela nova školska godina

PRIMJENJUJU SE EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Nova školska godina 2020./2021. u Hrvatskoj započela je u  ponedjeljak za nešto manje od 460 tisuća učenika, a nastava će se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, provoditi prema tri modela koja je izradilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO). Prema trenutnim podacima Ministarstva, u školske će klupe sjesti ukupno 459.800 učenika. MZO procjenjuje da će ove školske godine u osnovnim školama biti nešto manje od 316 tisuća učenika, od čega oko 38 tisuća prvašića, dok će srednjoškolaca biti oko 143.800.

U osam škola nastava na daljinu
Točnim podatcima Ministarstvo će raspolagati krajem rujna, kada je zakonski rok da škole upišu podatke u bazu eMatica. No, u osam škola, prema aktualnim informacijama, zbog zaraze zaposlenika Covidom-19 učenici prva dva tjedna nastavu će pratiti na daljinu.

Prvo polugodište školske godine 2020./2021. traje od 7. rujna do 23. prosinca, a drugo od 11. siječnja do 18. lipnja. Jesenski odmor učenici će imati 2. i 3. studenoga, zimski će ove školske godine imati u dva dijela – od 24. prosinca do 8. siječnja te od 23. do 26. veljače, a proljetni od 2. do 9. travnja. Učenicima završnih razreda srednje škole nastava završava 25. svibnja.

Nastava po tri modela
S obzirom na epidemiju koronavirusa koja je proglašena 11. ožujka, Ministarstvo je za ovu školsku godinu pripremilo tri modela provođenja nastave koji će se primjenjivati ovisno o epidemiološkoj situaciji. Model A predviđa odvijanje nastave u školi uz pridržavanje epidemioloških uputa HZJZ-a, Model B je mješoviti oblik nastave (u školi i na daljinu), a Model C je nastava na daljinu. O primjeni pojedinoga modela odlučivat će škole u suradnji i uz suglasnost s osnivačem i nadležnim lokalnim stožerom, osim u slučaju lockdowna za cijelu državu kada Vlada donosi odluku o primjeni Modela C na nacionalnoj razini.

Upute HZJZ-a
Prema uputama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije, rad škola mora se organizirati tako da se, koliko je moguće, osigura socijalno distanciranje. Djeci treba redovito pranje ruku tekućom vodom i sapunom, a uporabu dezinficijensa treba nastojati ograničiti na dezinfekciju kod ulaska u školu i ne treba je primijeniti više od dva do tri puta na dan. Isto tako se preporučuje da svaki razredni odjel boravi u jednoj prostoriji te da učenici ne mijenjaju učionicu ni u predmetnoj nastavi. Odmori bi trebali biti organizirani u različito vrijeme, a prolazak kroz zajedničke prostorije treba skratiti na minimum. Ako se prehrana djece organizira u blagovaonici, preporučuje se pridržavanje preporuka za ugostiteljske objekte, a boravak u zajedničkim prostorijama škole treba organizirati u skupinama. Roditelji su dužni djeci izmjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan prije dolaska u školu, a u slučaju povišene temperature, moraju se javiti ravnatelju škole i izabranom pedijatru radi odluke o testiranju i liječenju djeteta.

OŠ Kaštanjer
Ekipa Regional Express posjetila je Osnovnu Školu Kaštanjer kako bi provjerila kako se školarci pridržavaju epidemioloških mjera na prvi dan.
Učenici od 1. do 4. razreda ulazili su u školu integralno u razred u kojem će biti cijelo vrijeme. Podsjetimo, za njih nema izlazaka pod odmorom van učionice, a kontrolirat će se i odlazak u sanitarne čvorove.   Sva djeca u razredu će biti bez maski, kao i njihova učiteljica.

Isti princip odnosit će se i za učenike od 5. do 8. razreda. Veći razredi će se dijeliti na pola kako bi se osigurala potrebna fizička distanca. Ona se može osigurati podjelom razreda na turnuse, bilo na tjednoj razini ili po modelu 3+2 dana. Osnovni postulat je da nema miješanja različitih grupa učenika. Maske su obavezne za učenike od 5. do 8. razreda te u srednjoj školi samo ako se uspije osigurati razmak od 1,5 metra. Sva djeca u školskim hodnicima i na putu do škola, u transportu, moraju nositi maske. Također su obvezne za sve djelatnike, kod roditelja koji dolaze u školu, za nastavnike koji nastavu drže kod kuće učenika te za pomoćnike u nastavi i njegovatelje.

Kako je započeo prvi dan nove školske godine možete pogledati u foto galeriji.

(REX/Foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari