Plenković:“Mjere će trajati od 28. studenog do 21. prosinca”

SJEDNICA VLADE
U podne se održala sjednica Vlade na kojoj će članovi dobiti informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i o novim, strožim mjerama za suzbijanje epidemije, koje će detaljno biti predstavljene na press konferenciji nakon sjednice vlade. Konferencija za medije najavljena je za 14 sati. Premijer Plenković na početku je najavio da će u 14 sati predstaviti paket novih mjera protiv koronavirusa. "Paket se nadovezuje na mjere koje smo donijeli nedavno", rekao je Plenković. "Važno je imati na umu da mjere imaju konkretnu epidemiološku podlogu. Nastojat ćemo dodatnim testiranjima utvrditi trendove zaraze i pripremiti se za distribuciju cjepiva", kazao je Plenković. "Ministri iz ekonomskih resora rade na mjerama za očuvanje radnih mjesta. Ponovit ću, ove mjere će stupiti na snagu u subotu i trajat će do 21. prosinca", rekao je. Plenković je govorio i o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. "Sastanak je bio dobar i koristan, postigli smo dogovor oko svim bitnim temama. Predložili smo neke mjere koje će biti usvojene uskoro", rekao je Plenković.

Stanje s koronavirusom
Nakon danas zabilježenih 4009 novih slučajeva zaraze koronavirusom u samoizolaciji je 50.165 osoba, a na bolničkom liječenju 2171 osoba, među kojima su 252 na respiratoru, izvijestio je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić.

U proteklih tjedan dana u bolnice je primljeno 1915 pacijenata s covidom-19, a otpušteno ih je 1359. Među zdravstvenim djelatnicima je 1466 aktivnih slučajeva zaraze, dok ih je 1135 u samoizolaciji. "Ministarstvo zdravstva promptno reagira na zahtjeve bolnica i kontinuirano vodi računa o dostatnosti bolničkih kapaciteta, opreme i zdravstvenih djelatnika, zasad smo po pitanju kapaciteta u stabilnoj situaciji. Najveći izazovi su na sjeveru zemlje, no uspješno pronalazimo rješenja i za njih", rekao je Dulibić.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je od HZZO-a ustupanje raspoloživih koncentratora kisika na privremeno korištenje bolnicama, ovisno o potrebama pacijenata. U Međimurskoj županiji mobiliziran je hotel Park u Čakovcu kao tercijarni centar za prijem bolesnika s koronavirusom te je u tijeku donošenje odluka o rasporedima zdravstvenih radnika. HZJZ je pokrenuo sa zagrebačkim Medicinskim fakultetom pozivni centar u kojemu studenti medicine volonteri pomažu u praćenju kontakata pod nadzorom epidemiologa, gdje dnevno volontira 40 studenata. Pozivni centar zasad pokriva potrebe pet županija i zavoda za javno zdravstvo, to su Krapinsko-zagorska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Sisačko-moslavačka i Zagrebačka županija. Dulibić je ponovno pozvao građane na dosljedno pridržavanje mjera jer je to jedini način da se zaštiti vlastito zdravlje, a time i zdravstveni sustav.

Božinović o kaznama
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da je cilj uvođenja novih mjera da se građane dodatno potakne na što manje kontakata i druženja kako bi se smanjio broj zaraza koronavirusom, ali i pritisak na zdravstvo. Božinović je izvijestio da je u proteklih tjedan dana Stožer civilne zaštite donio dvije odluke na nacionalnoj razini i osam na razini županija. Županije s lošijom epidemiološkom slikom predlagale su oštrije epidemiološke mjere koje se odnose na njihovo područje ili na područje pojedinih gradova i općina. "O tome smo razgovarali jučer na novom sastanku sa svim hrvatskim županima gdje smo razmijenili mišljenja, ali i predstavili smjer kojim se ide kad su u pitanju nove mjere. Cilj je da se građane dodatno potakne na što manje kontakata, pogotovo druženja kako bi se smanjio broj zaraza, a time i pritisaka na bolnički sustav", izvijestio je Božinović.

Što se tiče nadzora provedbe mjera, inspektori Državnog inspektorata, civilne zaštite i policijski službenici obavili su 2801 nadzor i izdali 19 prekršajnih prijava zbog kršenja epidemioloških mjera te četiri kaznene protiv osoba koje su svojim ponašanjem pridonijele širenju i prenošenju zaraze. Što se tiče opreme, ona se redovito izdaje lokalnim stožerima i medicinskim ustanovama. U ovom trenutku je 12,1 milijun različitih artikala zaštitne opreme na skladištima civilne zaštite i ona se redovito zanavlja.

O poreznoj reformi
"Porez na dodanu vrijednost ukida se za male pošiljke iz EU od 1. srpnja 2021. godine", rekao je Marić o poreznim promjenama. "Smanjuju se porezne stope, uvodi se nacionalna naknada za starije osobe. Predloženo je snižavanje stope poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto. Izmjena će biti i u ostvarivanju dohotka od imovine, primjerice, iznajmljivači stanova neće više morati ovjeravati ugovore kod javnog bilježnika prije porezne uprave", rekao je Marić. Smanjuje se stopa poreza na dobit s 12 na 10 posto za one koji imaju manji godišnji prihod od 7.5 milijuna kuna, dodao je Marić.

(REX)

Facebook komentari