Plaće radnika CR Abitare rastu za 9%

PRIOPĆENJE SINDIKATA ISTRE, KVARNERA I DALMACIJE
Unatoč javnoj izraženoj zabrinutosti Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u listopadu 2018. godine zbog mogućeg zatvaranja tvornice mobilnih kućica u Labinu CR Abitare d.o.o., kompanija je nastavila sa radom, a 20-torici stalno zaposlenih radnika cijelo vrijeme se redovito isplaćivala plaća.
 
Tijekom studenog prošle godine su ugovorene nove narudžbe za proizvodnju mobilnih kućica koje su sada u procesu proizvodnje, odnosno ovih dana se očekuje i isporuka istih. Također se prema najavama poslodavca očekuje daljnje narudžbe, pa je cilj svih dionika maksimalno se posvetiti pravodobnoj isporuci i kvaliteti isporučenih proizvoda. Iako trenutno nisu zapošljavani radnici na određeno vrijeme, za očekivati je da će se povećanjem plana proizvodnje stvoriti uvjete i za novo zapošljavanje, tim više što je završeno razdoblje prilagodbe zbog korporativne i proizvodne reorganizacije Društva.

''Sa sindikalnog aspekta zadovoljni smo što se tijekom cijelog vremena poštovao Kolektivni ugovor Društva, da se unatoč problemima sa kojim se tvrtka suočavala, pravovremeno isplaćivala plaća, a isplatila se i božićna nagrada u visini od 500,00 kuna, te da je započela bolja komunikacija sa poslodavcem. Bolja komunikacija uspostavljena je između poslodavca i sindikata, ali i između poslodavca i radnika sa ciljem bržeg rješavanja tekućih problema u proizvodnji. Kolektivni ugovor čija je produžena primjena istekla 31.12.2018. godine produžen je dogovorom socijalnih partnera za naredna 3 mjeseca, nakon čega će ovisno o rezultatima proizvodnje i poslovanja, socijalni partneri pregovarati o produljenju ili izmjeni Kolektivnog ugovora. Za napomenuti je da će se sukladno ugovorenom u Kolektivnom ugovoru plaće radnika od siječnja 2019. godine povećati za 9%, a da će se radnicima u proizvodnji o kojima ovisi kvaliteta i rok isporuke mobilnih kućica isplaćivati i dodatna nagrada- stimulacija od 350,00 do 500,00 kuna neto. Nadamo se da će kvaliteta proizvoda i pravovremena isporuka biti temelj dodatnih narudžba što će biti preduvjet da nakon isteka Kolektivnog ugovora razgovaramo ne samo o poboljšanju prava radnika, već i o dodatnom zapošljavanju, te da će neizvjesnost i zabrinutost radnika postat stvar prošlosti.'' - rekla je Marina Cvitić, predsjednica SIKD-a.

(rex)  

Facebook komentari