Otvorenje izložbe ‘’#yourself, modno-umjetnička kolekcija odjeće i dodataka’’

HUIU GALERIJA, ČETVRTAK, 21. OŽUJAK U 20 SATI, IZLOŽBA IVE MAGDIĆ
Pristup dizajnu odjevnog predmeta kreće od početne zamisli, likovne forme, "slike", odnosno aplikacije, koju će taj komad odjeće uokviriti. Svaka odjevna kolekcija "obilježena" je svojim detaljem, koji se dalje zaokružuje u razradi odjevnih komada. Osim kao detalj na odjevnom predmetu, likovni se motivi dalje razrađuju kao samostalni "ukras" u vidu zidne instalacije (slike, draperije...) i oslikanog zida, kao uzorak za oslikavanje raznih predmeta.

Postupanje sa samim tekstilom za izradu odjeće je isto tako promišljeno. Za dobivanje efektnije teksture, izraženijih boja vrlo često se tretira vodom, odgovarajućim bojama, japanskom tehnikom shibori. Time se dobiva novi izgled prijašnjeg materijala (nova tekstura i boja odnosno uzorak). Ovisno o inspiraciji i temi bojom se apliciraju motivi, odnosno tekstilne aplikacije. Također, za postizanje dinamične teksture, koriste se razne tehnike šivanja, prošivanja, patchworka i sl.

Sama ta sinergija odjevnog komada i umjetničkog djela proizašla je u stvaranju ovog brenda i stila prepoznatljivog potpisa kao dizajna i umjetnosti u jednom.

Ono čemu se teži jest, na posljetku, prikazati taj konačni odjevni predmet kao bezvremenski, originalan, jedinstven, neobičan – ali nosiv.

Tko stoji iza brenda?

Iva Magdić, rođena 1985. g. u Ogulinu i nakon završene Gimnazije upisuje Tekstilno tehnološki fakultet, u Zagrebu, smjer Dizajn i projektiranje tekstila i odjeće. Oduvijek je pokazivala interes za rad s tekstilom i istraživanjem mogućnosti koje nudi u formi odjeće, ali i ostalim segmentima u okruženju. Zbog interesa za usavršavanjem likovnog izražaja, koji je zapravo ljubav prema umjetnosti i kreativnosti, te obiteljska "crta", paralelno sa studijem upisala je i završila - verificirani program kreativnog slikanja - na Učilištu za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn – Studio Tanay, u Zagrebu. Dvije godine radila je kao asistentica u modnom ateljeu dizajnerice Milene Rogulj, a od 2016. g. je član HUIU.

Te dobivene podloge omogućile su joj nova znanja, a cijeli period izobrazbe izoštrio smjer u kojem se želi kretati. S obzirom da su i dizajn odjeće (tekstil) i slikarstvo na neki način usko povezani, ono što njoj predstavljaju je to da su jednostavno nerazdvojeni i egzistiraju kao jedna cjelina.

Završetkom studija, logičan slijed bio je otvaranje IVA art&design ateliera, u Ogulinu, odnosno prostora u kojemu pitanja, inspiracije, ideje i eksperimenti dobivaju svoj odgovor.

Sudjelovala je na raznim modnim događanjima u Hrvatskoj, festivalima, izložbama, sajmovima...

Tu njezin rad ne prestaje već crpljenjem inspiracije u prostoru i vremenu koji je okružuje istražuje, zamišlja i stvara nove mogućnosti i ideje.

(REX)

Facebook komentari