Otpuštanje napetosti u vratu

PIŠE: MORENA POGLAJEN CARIĆ, VIŠA TRENERICA FITNESSA I BODY INSTRUKTORICA, VODITELJICA SUNSET CENTRA U PULI
Život nam u ovoj godini reprizira događaje, iskustva i emocije. Svjedoci smo velike zabrinutosti, straha, anksioznosti, nemira, zbunjenosti i još mnoštva stanja koja su se zavukla ljudima ispod kože i unutar tijela. Različitih intenziteta, oblika i načina, jedinstvena za svaku osobnost i karakter, nekima ne znači ništa dok su drugi prilično ˝paralizirani˝. Promatram, osjećam i razumijem sve oblike različitih reakcija i osoba ali i njihovih tijela na ovog ˝nevidljivog neprijatelja iz zraka˝. Kao se vi nosite sa svim informacijama, testiranjima, pozivima s nepoznatog broja i spoznajom da ste pozitivni, oboljeli ili da morate u izolaciju? Što vas muči? Kakve nelagode osjećate unutar svog tijela, a nemate povišenu temperaturu, probleme s disanjem i slično? Zahvalna sam što imamo mogućnost raditi i pomagati u otklanjanju mnogih bolnih i neugodnih stanja koja se gomilaju u tijelima zbog neizvjesnosti, straha i povećanog stresa. Zato vam danas želim pomoći da opustite mišiće vrata, ramena i prsa, potaknete cirkulaciju u tom području te na taj način eliminirate toksine, napetost i loše misli. Vježbe možete raditi kad god osjetite da se pojačava napetost, kod početne nelagode u vratu ili glavobolje. Sve što vam treba je stolica i jedan srednji ručnik.

Slika 1- Uspravno se sjednite, pravilno dišite (najbolje uz otvoren prozor) i ručnik postavite uz stražnji dio vrata te lagano trljajte kožu lijevo-desno (frikcija tkiva) minutu do dvije da osjetite toplinu u vratu.
Slika 2 i 3- Iz iste pozicije tijela, uspravne kralježnice i pravilnog disanja ručnik položite straga uz sami spoj vrata s lubanjom i dalje radite nježna trljanja ali na udisaj nadodajte širenje laktova u stranu, pomak glave unatrag u ručnik s guranjem jezika o nepce kako bi se istegli mišići prednje strane vrata, ramena i prsa. Na izdisaj kroz trljanje kože spustite bradu na prsa, spojite laktove i istegnite mišiće stražnje strane vrata, ramena i oko lopatica. Ponovite šest do osam puta.
Slika 4 i 5- prekrižite krajeve ručnika s prednje strane. Pronađite donji kraj ručnika i lagano ga izdahom povucite da vam se brada okrene prema gore. Na udah vratite glavu u centar te na sljedeći izdah povucite gornji kraj ručnika da vam se brada okrene dolje prema ramenu. Ponovite četiri puta, a zatim zamijenite gornju i donju ruku (preklop) te ponovite u drugu stranu. 
Slika 6- sada samo usmjerite krajeve ručnika prema svojim nogama tako da vam ručnik bude na trapezima, prostoru između vrata i ramena gdje se nakuplja najviše napetosti i opet radite minutu do dvije frikcije, trljanje kože dok ne osjetite toplinu ili zamor u rukama.
Slika 7 i 8- za kraj raširite i zategnite ručnik te udisajem napravite otvaranje iz rameno prsne regije ručnikom iza glave (opruženih ili malo savijenih laktova), a na izdisaj vraćate ručnik iznad glave i ispred tijela dok savijate i istežete prsnu kralježnicu.

Uživajte i sigurna sam da će vam toplina, cirkulacija i pokretljivost ublažiti ili otkloniti tegobe, odagnati ružne misli i vratiti radost u život.               
rex

Facebook komentari