Održan okrugli stol na temu poboljšanja kvalitete i održivosti okoliša u pomorskom prijevozu

U PROSTORU IDA-e U SKLOPU PROJEKTA METRO
Danas je u Istarskoj razvojnoj agenciji održan okrugli stol u sklopu projekta METRO – Maritime Environment-friendly TRanspOrt systems na temu „Identifikacija potreba u pomorskom prijevozu Istarske županije i razvoj eko-inovativnih rješenja“, a koji je popratilo 30-ak zainteresiranih sudionika iz privatnog i javnog sektora iz područja brodogradnje, turizma i pomorstva.

Na okruglom stolu, u organizaciji Istarske razvojne agencije, sudjelovali su predstavnici projektnih partnera Tehnomont Brodogradilište Pula, Tehnički i Pomorski fakultet iz Rijeke, zatim tvrtka Tema d.o.o. iz Pule,  predstavnici Lučkih uprava Pula, Rovinj, Poreč, Umag-Novigrad i Rabac, Lučke kapetanije Pula, turističkih agencija, predstavnici Istarske razvojne turističke agencije, Istarske županije i HGK.

Direktor Istarske razvojne agencije, dr.sc. Boris Sabatti izrazio je zadovoljstvo suradnjom koja uključuje i dva jaka gospodarska subjekta kao partnere - Tehnomont brodogradilište Pula s domaće strane koji će napraviti nacrt trupa broda te tvrtku Wärtsilä Italia s talijanske strane koja radi prototip elektromotora za brod.

Ulogu Tehnomonta predstavio je voditelj projekta prodaje u toj tvrtki Mitja Koštomaj: „Ovaj mjesec krećemo u izradu idejnog projekta u kojem su definirane glavne karakteristike broda – dimenzija i snaga nakon čega krećemo s definiranjem pogona, a nakon toga slijedi izrada preliminarnog projekta dva tipa hibridnih plovila – trajektnog i putničkog broda te ćemo taj projekt ponuditi na tržištu i vidjeti zainteresiranost vlasnika turističkih kompanija.“

Dr.sc. Branimir Ružojčić, direktor i vlasnik tvrtke TEMA d.o.o. iz Pule, istaknuo je kako je budućnost svjetske brodogradnje orijentirana upravo na proizvodnju električnih brodova s ciljem smanjenja zagađenja okoliša, a s obzirom da Istarska županija ima dugogodišnju tradiciju brodogradnje kao i potrebna znanja, vještine i resurse, pravac njezina razvoja mora također biti usmjeren na proizvodnju inovativnih, novih generacija brodova i tipova motora. „Mi se bavimo izradom upravo takvih drugačijih pogona – električnih i hibridnih, a osnovna nam je ideja što efikasnije električnu energiju pretvoriti u mehanički rad, tj. u pogon broda i pri tome što manje izgubiti.“

Predstavnik Pomorskog fakulteta iz Rijeke, dr.sc. Damir Zec predstavio je projektne aktivnosti koje se odnose na analizu postojeće infrastrukture glede razvoja punionica za hibridna plovila i maritimnu analizu plovnih puteva na području Istarske županije.

Projekt prekogranične suradnje provodi se od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2021. godine i financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 22 milijuna kuna.
Projekt METRO usmjeren je na poboljšanje kvalitete, sigurnosti i održivosti okoliša u pomorskom prijevozu s posebnim naglaskom na turističke veze na sjevernom Jadranu.
Ukupni budžet projektnih partnera iz Istarske županije, IDA-e i tvrtke Tehnomont Brodogradilište Pula d.o.o. za provedbu projektnih aktivnosti iznosi 7 milijuna kuna.

(Rex/foto:Manuel Angelini)

Facebook komentari