Odašiljači bazne stanice na zvoniku crkve Svetog Kuzme i Damjana u Fažani

ZAR JE MOGUĆE DA JE CRKVA TO DOPUSTILA
Dana 27. veljače, građani Fažane otkrili su bespravno postavljene odašiljače bazne stanice na zvoniku crkve Svetog Kuzme i Damjana u staroj Fažani. Štetni odašiljači bazne stanice koji (prema posljednjim istraživanjima) nikako ne bi smjeli biti postavljeni na udaljenostima bližim od 300 metara od naseljenih područja vješto su prikriveni od očiju prolaznika crnim platnom kojega je „srećom“ jednim djelom otkrio tada jaki vjetar.

Grupa zabrinutih mještana stare Fažane apeliraju na pomoć u istraživanju slučaja te informiranju ne samo mještana Fažane koji su zahvaćeni ovim dokazano štetnim zračenjem, već svih ostalih potencijalnih ili nesvjesnih žrtava u naseljima i gradovima koji na sličan način više nemaju pogled na „stara zvona“ po mjesnim zvonicima. Na žalost, utrka za profitom danas postavlja nove trendove prikrivanja kontroverznih baznih stanica po zvonicima, te uopće naseljenim mjestima, diljem Istre i Hrvatske.

Zvonik crkve Sv.Kuzme i Damijana koji danas sramotno služi kao stup odašiljača bazne stanice, morao bi prema zakonu RH biti propisno označen znakom opreza po ljudsko zdravlje od neionizirajućeg zračenja sve dok se sporni odašiljači ne uklone! [Zakon o zaštiti od neionizirajućeg zračenja, NN 91/10, Odredba III., članak 7., stavka 5.]

Nažalost zvonik fažanske crkve prikriva ne jednu već osam odašiljača, dva u svakom smjeru zvonika koji emitiraju izrazito štetna zračenja po principu "kišobrana". Europski pravilnik za postavljanje sličnih odašiljača tzv. baznih stanica variraju od države do države, no uglavnom svugdje je poznato kako bazne stanice ni na koji način ne smiju biti instalirane u naseljenim mjestima, već se one s razlogom postavljaju po okolnim nenaseljenim visoravnima i brežuljcima (minimalno 300 metara od naselja).

Postavljamo pitanje svim nadležnima i crkvenim dostojanstvenicima, kako je moguće da crkveni zvonik služi za postavljanje odašiljača baznih stanica i čemu uopće crkva služi, za molitvu i duševni mir ili za ubiranje novaca na štetu zdravlja svojih mještana. (Rex/DV)

Facebook komentari