Noć muzeja u Puli i ove godine bila je pun pogodak-VIDEO

NAGLASAK JE STAVLJEN NA SPORT,  A GRAĐANI POHITALI U OBILAZAK
Posljednjeg petka u siječnju diljem Hrvatske održava se kulturna manifestacija pod nazivom Noć muzeja. Naglasak manifestacije ove je godine stavljen na sagledavanja postojećih i stvaranje novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanje lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta te stvaranje ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost.

Pulski muzejski lokaliteti spremno su sinoć i ove godine u velikom broju dočekali građane, pa se tako uz čaj i kuhano vino, na programu moglo obići brojne izložbe i perfomansi. U 17 sati u prostorijama Puljanima dobre znane nekadašnje slastičarnice "Kod Mađara" održano je se svečano otvorenje nove muzejske zbirke MEMO MUSEUM izložbom o Anni Frank.  U 18 sati u U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre otvorena je izložba "Boks u Puli", a potom se moglo razgledati izložbe "Buzet na starim razglednicama" te "Sloboda narodu! antifašizam u Istri".

Muzej suvremene umjetnosti Istre u isto vrijeme pripremio je izložbu "Tijelom i umom/O performansu u Istri – poglavlje prvo", dok je svoje prigodne programe imao i HDLU Istre te Sveučilište Jurja Dobrile.

Arheološki muzej Istre otvorio je također svoje objekte. Uz mogućnost posjeta izložbi "Gajba i tić" u Svetim Srcima, "Archaeolim" u Galeriji C8, razgleda Augustovog hrama te koncerta u Areni, u Galeriji C4 u Carrarinoj ulici bila je otvorena vitrina mjeseca "Vjernost, blagost, poniznost... Simbolika životinja na keramičkom posuđu".

Stručna vođenja po slavnom rimskom amfiteatru održana su u 18, 19 i 20 sati. Ulaz je dakako, na sve izložbe i programe bio besplatan.

Izložba ''Boks u Puli'' izraz je inicijative Povijesnoga i pomorskog muzeja Istre za očuvanjem i vrednovanjem značaja boksa – najtrofejnijega pulskoga sporta.

Prvi se put javnosti prezentira povijest amaterskoga boksa u Puli od antike do današnjih dana. Izložba prati pojavu prvih oblika boksačke aktivnosti, razvoj boksa kao suvremenoga sporta, organizaciju boksačkih klubova te djelovanje istaknutih pojedinaca kao boksača i trenera. Najveći dio postava posvećen je djelovanju BK Pula, koji je, od osnutka 1946. godine, zaslužan za intenzivne boksačke aktivnosti u Puli, kao i za ostvarenje najvećih uspjeha pulskoga boksa na regionalnim i europskim natjecanjima. Posebno je naglašeno osamnaest boksača, koji su se u vrijeme aktivne boksačke karijere iznimno iskazali svojim osobnostima i individualnim uspjesima kojima su doprinijeli uspjehu BK Pula te ostavili neizbrisiv trag u analima pulskoga boksa –  zlatna rukavica – Mate Parlov i drugi uspješni boksači: Banovac, Berbakov, Peruško, Vranješević, Mudrovčić, Kovjanić, Šarar, Gerlič, Stanković, Tadić, Miličević, Drviš, Bajrami, Bajrektarević, Vrgoč, Ahmeti i Čalić.

Autorice izložbe su Katarina Pocedić i Lana Skuljan Bilić, a vizualni identitet i postav potpisuju dizajneri Oleg Šuran i Oleg Morović (na konju smo).  Izložba se inače može razgledati do konca rujna 2018. godine. 

(REX/Manuel Angelini/video: Marko Zubonja)

Video vezan uz članak

Facebook komentari