Nacionalni probir raka pluća

U HRVATSKOJ OD RAKA PLUĆA UMRLO 80.000 LJUDI
Sve osobe između 50 i 75 godina života koje su aktivni pušači ili su prestali pušiti unatrag 15 godina, a konzumirali su minimalno 30 kutija cigareta godišnje , bit će uključeni u Nacionali program probira i ranog otkrivanja raka pluća, koji uskoro započinje diljem Hrvatske.
Cilj programa koji provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim torakalnim društvom i Hrvatskom kućom disanja je smanjiti smrtnost od raka pluća za 20 posto u idućih 10 godina. S tim programom bi spasili više od 500 života godišnje.
Namjera je postići odaziv na preventivni pregled od 50 posto pušača u Hrvatskoj te povećati petogodišnje preživljavanje oboljelih od karcinoma pluća sa sadašnjih 10 na 15 posto.  Samom provedbom programa, Hrvatska će postati prva zemlja u Europskoj uniji koja će probir na rak pluća provoditi u cijeloj državi.Glavni uzročnik raka pluća je pušenje, a godišnje se otkrije kod 3000 osoba.

Istraživanja pokazuju kako u Hrvatskoj puši 31,1 posto stanovništva odnosno 35,3 posto muškaraca i 27,1 posto žena. Prije dvije godine, od raka pluća oboljela je 3021 osoba (2122 muškaraca i 899 žena) ,a umrlo ih je 2789 . Pojavnost raka stagnira kod muškaraca, a raste kod žena te je vodeći uzrok smrti od malignih bolesti u Hrvatskoj i svijetu. U Hrvatskoj je od početka samostalnosti umrlo 80.000 ljudi od raka pluća.  Razlog loših rezultata liječenja je kasno otkrivanje bolesti.

Rana dijagnostika omogućava uočavanje karcinoma te da se on klinički odstrani gdje je stopa izlječenja od 80-90 posto. Redoviti pregledi CT – om omogućavaju smanjenje smrtnosti za 20 – 40 posto . LDCT uređaji u zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske Pregledi će se obavljati CT uređajima visoke rezolucije i niske razine zračenja (LDCT) koji imaju veliku mogućnost otkrivanja i najmanjih promjena na plućima. CT snimke pregledavat će klinički radiolozi koji su dodatno educirani za sudjelovanje u Nacionalnom programu, odnosno prošli su poseban program kako bi pogreške kod očitavanja bile svedene na minimum, a pripremili su ga Ministarstvo zdravstva u suradnji sa Zakladom Hrvatska kuća disanja i Hrvatskim torakalnim društvom. U slučaju pozitivnog nalaza, liječnik obiteljske medicine uputit će pacijenta na daljnju pulmološku obradu u jedan od šest specijaliziranih centara, u KBC-ima Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, Kliničkoj bolnici Dubrava ili Općoj bolnici u Zadru. Tu rade vodeći pulmolozi, klinički i torakalni kirurzi te citolozi koje osobama kod kojih se sumnja na rak pluća mogu pružiti najbolju moguću skrb.

(REX)

Facebook komentari