Na Vidikovcu svečano otvoren Centar za praktičnu robotiku Pula-VIDEO

U SKLOPU INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE U RIZZIJEVOJ 40
Veliki je i svečani dan bio danas za istarski srednjoškolski sustav  i znanstvenu svijest; naime, dvostrukim je svečanim otvorenjem svjetlo dana ugledao Centar za praktičnu robotiku Pula!  

Ispred same zgrade Industrijsko-obrtničke škole u Rizzijevoj 40 na Vidikovcu u Puli, uz ravnatelja, dipl.ing.str. Petra Gavrića i voditelja Centra Dragana Pantića,  zamjenica župana Viviana Benussi otkrila je ploču s natpisom, a potom je sa županijskom pročelnicom za obrazovanje, sport, i tehničku kulturu Patricijom Smoljan, uz dva robota na daljinsko upravljanje otvorila i vrata samog ulaza u Centar.   

Brojni su ravnatelji srednjih i osnovnih škola , uzvanici te predstavnici gradskih i županijskih institucija došli uveličati otvorenje centra. Cilj će mu biti popularizacija robotike, uz napomenu da roboti neće oduzeti sva zanimanja ljudima već nam pomoći u radu na opasnim područjima - poručila je pritom predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza, dr. Ana Sović Križić .

Učenici škole demonstrirali su let dronom te snimili samu svečanost otvorenja, te potom i predstavili rad robota u Centru. Ondje se, između ostalog, može vidjeti robotska Trka na prstenac, robotska ruka, rad 3 D printera, robotske pse...

Marino Tumpić, u ime Astronomske udruge Vidulini, uzvanicima je predstavio rad istarskog svemirskog programa, pokrenutog 1.svibnja 2009.g., a čiji su statični izlošci bili izloženi u ulaznom hodniku škole.   

Centar za praktičnu robotiku izuzetno zanima učenike škole, a koristi se za programiranje ikontroliranje robota u redovnoj i izvanrednoj nastavi dok profesori s učenicima rade volonterski. Robotika pruža i razvija mnoge korisne vještine, istaknuto je , uz zaključak kako učenike bolje priprema i za kasnije tržište rada.  (J. Vitasović / foto: Safet Omerović Basso)

Video vezan uz članak

Facebook komentari