Muzej Lapidarium obilježava Međunarodni dan muzeja

AUDIO - VIZUALNOM PRIČOM "DAJLA...E POI CI SEI TU SONJA"
Muzej Lapidarium obilježava Međunarodni dan muzeja audio - vizualnom pričom "Dajla...e poi ci sei tu Sonja". Virtualno predstavljanje audio priče održati će se 18. svibnja 2020. s početkom u 12 sati na http://www.muzej-lapidarium.hr, a izložba se može razgledati u muzeju od 19 do 21 sat.

Novigradski muzej i ove godine sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja koji se tradicionalno održava 18. svibnja. Ovogodišnji program, premda smo morali dijelom odustati od planiranoga, posvećujemo našoj sugrađanki Sonji Ritoši i njezinoj životnoj priči.

U vrijeme pisanja ovog teksta Sonja Ritoša ima 87 godina, središnja nit njezine priče je Pula, ali još više Dajla, o kojoj piše s ljubavlju i toplinom. To je ujedno bio poticaj da se novigradski muzej prihvati tiskanja njezina rukopisa i pjesama, a knjigu je sama jednostavno nazvala Moja priča. Njezini roditelji rođeni u istarskim selima Funtani i Ladrovićima, emigrirali su iz Istre u prošlom stoljeću, početkom talijanske okupacije. Majka je porodila 21 dijete, a Sonjina sjećanja vode nas kroz četiri državna sistema, sve do današnjih vremena. Stoga je knjiga pogled na prijeđeni put jedne žene, njezino viđenje i sažimanje osobnih ljudskih uspona, padova i promjena, ratova, stradanja, mizerija, nadanja, izazova identiteta, nedvojbenosti i tople čovječnosti. Knjiga je dopunjena i vizualnim materijalima njezine kćerke,  umjetnice Lare Ritoše – Roberts.

S obzirom da knjigu Moja priča ipak ne možemo predstaviti bez same Sonje koja je trenutno u Puli, a i Lare koja je u Londonu, odlučili smo ih predstaviti sažetom audio – vizualnom formom koja se sastoji od snimljenog Sonjinog glasa dok čita pjesmu i ulomak o Dajli 70-tih godina prošlog stoljeća. Njezinu naraciju prati zvučnapodloga, odabrane Larine sekvence digitaliziranih obiteljskih fotografija i video iz Dajle.

U muzejskom fundusu imamo i građu vezanu uz Dajlu 70-ih, pa se početna virtualna ideja postepeno pretvorila i u – izložbu. U muzejskom prostoru, pored Sonje i Lare,  predstavljamo i Projekt Dajla iz 1965. autora Marka Pogačnika (člana slovenske avangardne grupe OHO) i Franci Zagoričnika. No, to nije sve. Izložbu smo zaokružili još jednom pričom iz 70-ih. Riječ je o susretu umjetnika iz Austrije i Jugoslavije u staroj školi u selu Brdo/Berda pored Momjana, a koncipirala ga je 1976. Ursula Krinzinger u dogovorima s Marinom Abramović. Jedan od Brdo'76 projekata čuva se u Lapidariumu, a riječ je o 10 radova austrijskog umjetnika Heinza Cibulke koji ne govore samo o svakodnevnom životu stanovnika Brda, nego i o obilježjima jedne države koja više ne postoji, kao i o jeziku kojim se u Brdu više ne govori. Stoga Cibulkine fotografije prati i audio zapis muzikologaAlberta Mayra, također jednog od sudionika Brdo'76 .

Projekti Dajla’65 i Brdo'76 nezaboravni su emocionalni i umjetnički događaji, jedni od mnogih nastalih u poznatomdesetljeću 'druge linije' umjetničkog otpora i promjena, istraživanja i kritike, kad su prevladavane granice i kad se uključivalo u opća zbivanja novih kretanja umjetnosti i društva.

Izložbu je moguće razgledati radnim danima muzeja od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati do 18. 6. 2020., uz pridržavanje svih epidemioloških, higijenskih i mjera fizičkog distanciranja propisanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

(rex)

Facebook komentari