More na stolu u Fažani

RIBARSKA FEŠTA S RAZNOVRSNIM MENIJEM, RIBARSKIM TEČAJEVIMA, ALATIMA I GLAZBOM
More na stolu, naziv je manifestacije koja će se održati u nedjelju, 24.lipnja na fažanskoj rivi  od 20 sati. Riječ je o Ribarskoj fešti i gastro ponudi oko 20-tak  jela od sardela u kombinaciji sa začinskim biljem i maslinovim uljem. U suradnji s Školom za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu, Pula, pripremaju se  tri menija u sklopu kojih će se moći probati neko od sljedećih jela: sardele  na savor, filete od sardela u limunovom soku s petrovcem, bruschette s pikantnim namazom od sardela s ružmarinom i tuštom, salatu od sardela sa slancem i rokulom, palentu s aromatičnim travama (ružmarin, koromač i rukola), pohane sardele u aromatiziranom tijestu sa kaduljom, far sa sardelama, rajčicom i koprom... Održati će se Prikaz svečanog stola s prezentacijom jela od sardela i začinskog  bilja, a u suradnji s fažanskim ribarima i tečajevi Ribarske akademije sardela, te će se prezentirati tradicijski  ribarski  alati. Sudjeluju:
Angelo Rabar - pletenje, krpanje mreža, Blaž Piton - izrada čvorova, oplitanje bokobrana, Milan Predan -  prezentacija starih ribarskih alata, Fabrizio Valente - učenje veslanja batanama, Sergio Tomašić - ješke, udice i tečaj pecanja, Serđo Filipić -  tradicionalno pravljenje konopa, Gianni Toffetti - bojanje mreža kor od pinija, Šime Lampalov - izrada vrša, Egidio Paris - soljenje sardela, Orlić Nini - izrada  mreža sa stalkom
Danica Tomašić - živi svijet fažanskog plićaka.
Zanimljivi program, dodatno će začiniti Prezentacija i prodaja  istarskih  gastro proizvoda kao što su maslinovo ulje, pršut, sir, skuta, med, vino, rakija, a za zabavu će se pobrinuti Grupa Fiesta i Duo Emanon, a moći će se razglčedati i kreativna likovna radionica za djecu. (REX)