Miletić: Važno je uključivati građane u proces planiranja gradskog proračuna

NAJAVLJENE JAVNE TRIBINE
I ove se godine organiziraju javne tribine na kojima građani sudjeluju u izradi proračuna za 2018. godinu 
Grad  Pula i ove godine organizira javne tribine u svim gradskim mjesnim odborima s ciljem da se od samih građana prikupe prijedlozi za pripremu što kvalitetnijeg gradskog proračuna za 2018. godinu. 
„Riječ je o uobičajenoj praksi kojom nastavljamo uključivati građane u proces donošenja odluka i planiranja gradskog proračuna, kao temeljnog financijskog dokumenta. Javne tribine su, pored svih ostalih alata komunikacije, jedan od načina na koji želimo u izravnom razgovoru stimulirati i uključiti građane da sami daju prijedloge što bi htjeli da se realizira u idućoj godini. Namjera nam je, kao i dosad, uključiti širu javnost u procese donošenja odluka koje se odnose na raspodjelu zajedničkog, javnog novca za financiranje prioritetnih projekata. Svi će se prikupljeni prijedlozi razmotriti i prema mogućnostima uvrstiti u proračun“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.
„Unatoč visokoj centraliziranosti ovlasti i financija u zemlji, Pula iz godine u godinu radi dodatne iskorake na svim područjima od interesa za grad i naše građane. U cilju nam je nastaviti osluškivati potrebe i želje cjelokupne zajednice jer jedino zajedničkim snagama možemo doprinijeti dodatnom razvoju našega grada koji će biti po mjeri svih građana Pule“, dodao je gradonačelnik.
Prva javna tribina s građanima zakazana je za utorak 26. rujna u 16,30 sati u Komunalnoj palači za stanovnike mjesnih odbora Stari grad, Arena i Monte Zaro, a potom u 18,30 u prostorijama mjesnog odbora Stoja za stanovnike tamošnjeg mjesnog odbora i za one s područje Sv. Polikarp-Sisplac. U srijedu 27. rujna u 16,30 tribina će biti organizirana za stanovnike Verude, a u 18,30 za stanovnike Nove Verude i Vidikovca. U utorak 3. listopada na rasporedu su mjesni odbori Valdebek i Busoler te potom Gregovica, Kaštanjer i Monvidal. Idućeg dana predstavnici Grada Pule sudjelovat će na tribini za građane Velog Vrha i Štinjan, a posljednji dan održavanja javnih tribina je u četvrtak, 5. listopada, za mjesni odbor Šijana s početkom u 16,30.
Pored javnih tribina, kao neposrednog načina uključivanja građana u proces izrade otvorenog gradskog proračuna, Grad Pula uključuje i političke stranke, mjesne odbore i vijećnike nacionalnih manjina. Svoja mišljenja i prijedloge građani će moći dostaviti i elektroničkim putem, preko e-Konzultacija ili web servisa proracun.pula.hr.
Kao jedna od najtransparentnijih i najotvorenijih gradskih uprava u Hrvatskoj, Pula svojim građanima omogućuje da se o gradskom proračunu upoznaju i putem inovativne aplikacije „Pula na dlanu“ na službenoj web stranici http://www.pula.hr. Osim toga, o najvažnijem gradskom dokumentu građani se mogu informirati i putem brošure Proračun u malom kojega Grad Pula svake godine distribuira na kućne adrese svojih građana. Jednostavnim pregledom gradskog proračuna, građani na jednom mjestu mogu dobiti transparentnu informaciju o tome na koji se način troši gradski novac u pulskoj Gradskoj upravi.
Pozivaju se svi građani da se u što većem broju odazovu javnim tribinama i svojim prijedlozima sudjeluju u izradi proračuna. Cjelokupni raspored održavanja tribina po mjesnim odborima prikazan je u tablici:
DATUM SAT MJESNI ODBOR MJESTO
26.09. UTORAK 16,30 Stari Grad, Arena, Monte Zaro Trg Forum 1
18,30 Stoja, Sv. Polikarp-Sisplac Lettisova 1
27.09. SRIJEDA 16,30 Veruda Banovčeva 4 i 6
18,30 Nova Veruda, Vidikovac Vidikovac 7
03.10. UTORAK 16,30 Valdebek, Busoler Pod murvon 2
18,30 Gregovica, Kaštanjer, Monvidal Kaštanjer 10
04.10. SRIJEDA 16,30 Veli Vrh OŠ Veli Vrh 
18,30 Štinjan Selo 2
05.10. ČETVRTAK 16,30 Šijana OŠ Šijana
 

Facebook komentari