Miletić: Pula je siguran i miran grad

VELIKI INTERVJU S BORISOM MILETIĆEM - 2. DIO
Objavljujemo drugi dio intervjua s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem u kojemu smo ga pitali o stanju sigurnosti, nakon nemilih događaja u Puli, o turističkoj sezoni, vojsci u Puli, novoj bolnici i još nekim temama.

U POSLJEDNJE SE VRIJEME DOSTA U JAVNOSTI GOVORI O STANJU SIGURNOSTI U PULI. BILO JE NEKOLIKO NEMILIH DOGAĐAJA KOJI SU DUBOKO POTRESLI JAVNOST, UBISTVO MLADOG NIJEMCA I BRUTALAN NAPAD NA PENZIONERA OD STRANE TRI HULIGANA. KAKVO JE PO VAŠEM MIŠLJENJU STANJE SIGURNOSTI? JE LI PO VAMA PULA SIGURAN GRAD?

- Pula je siguran i miran grad. Svaki normalan čovjek mora biti zgrožen i šokiran incidentima koji su se nedavno dogodili u našem gradu, ali to su izolirani slučajevi i samo oštrim kaznama takve se stvari mogu svesti na nulu. Pula ima pozitivne trendove smanjenja kaznenih i prekršajnih djela i ovom prilikom želim zahvaliti načelniku i svim policijskim djelatnicima na njihovom angažmanu i dugogodišnjoj suradnji. Zbog toga smo, svjesni neadekvatnih uvjeta smještaja policijskih službenika u Puli, u ovogodišnjem proračunu osigurali 200 tisuća kuna za subvencioniranje troškova njihova stanovanja.

Ovdje, međutim, želim istaknuti da me brine jedna druga stvar, a to je opći porast nasilja u Hrvatskoj što je direktna posljedica jačanja diskursa mržnje i šovinizma. Ako vi cijelo vrijeme tolerirate da se nekog vrijeđa, da se maltretira slabije i ugrožene, onda možete očekivati da će vam se to vratiti kroz eskalaciju nasilja na svim razinama. Mi od 2015. upozoravamo što će se dogoditi i ovo što sad gledamo diljem zemlje je dio istog problema. Nasilje nad ženama, veličanje ustašluka, prijetnje manjinama, kriminal na ulicama, to je sve prešutna legitimacija nasilja koja u konačnici dovodi do stravičnih situacija o kojima, na žalost, čitamo proteklih dana u crnoj kronici. Toleriranjem govora mržnje i nasilja hrvatske institucije su normalizirale nasilje i dale vjetar u leđa kriminalcima i nasilnicima. Treba stvari nazvati pravim imenom i reći da sve što se događa dobrim dijelom ide njima na dušu! I dok institucije tu ne povuku crtu i kažu – dosta! – može biti samo još gore.

TURISTIČKA SEZONA JE NA SVOM VRHUNCU. IMATE UVID U OVOGODIŠNJE BROJKE?

- Turistička sezona je u punom zamahu, a Pula i ove godine bilježi dobre rezultate posjećenosti. Do prije nekoliko godina Pula je bila poznata prvenstveno zbog vojske i jake industrije, a vidite i sami da se danas sve više otvaramo turističkom tržištu i Pula je sve značajna destinacija na turističkoj karti Europe i svijeta. U suradnji s Turističkom zajednicom i
brojnim partnerima godišnje se u Puli organizira više od tisuću različitih manifestacija koje naš grad promoviraju i izvan granica Hrvatske kao što smo nedavni dvoboj legendi hrvatske nogometne reprezentacije i Bayern Münchena u prepunoj Areni. Tu dakako moram spomenuti i pulsku Zračnu luku koja je novim linijama povezana je s više od 60 stranih odredišta i bilježi kontinuirano povećanje broja prevezenih putnika. Dakle, Pula posjeduje apsolutno sve pretpostavke turističke orijentiranosti i nije slučajno danas među tri najbolje City break destinacije u Hrvatskoj i među 100 najodrživijih destinacija svijeta.

U LJETNIM MJESECIMA GUŽVE SU POSEBNO IZRAŽENE U PROMETU, POSEBNO KADA JE VREMENSKA PROGNOZA NEPOGODNA. KAKO SE S TIME PULA NOSI? IMA LI INFRASTRUKTURA UOPĆE KAPACITETA ZA PRIHVAT TOLIKO VELIKOG BROJA VOZILA?

- Pula ima svoje prostorne specifičnosti i od toga ne možemo pobjeći niti možemo drastično mijenjati strukturu grada. Ono što možemo učiniti i na što možemo utjecati je da maksimalno olakšamo promet i ubrzamo protočnost vozila gdje god je to moguće. Tako je za uređenje cesta u zadnjih nekoliko godina Grad uložio preko 150 milijuna kuna, povećavamo broj parkirališnih mjesta gdje god možemo, nabavljeno je novih 12 autobusa javnog gradskog prijevoza, a u tijeku je nabavka još 20 novih, razvijamo sustav električkih bicikli i radimo rotore koji povećavaju protočnosti.

MINISTAR OBRANE DAMIR KRSTIČEVIĆ NAJAVIO DA SE VOJSKA VRAĆA U PULU TE DA ĆE VOJSKA BITI STACIONIRANA NA VOJNOM AERODROMU KOJI SE PONOVNO STAVLJA U FUNKCIJU. KAKO TO KOMENTIRATE I MOŽE LI SE UZ VOJSKU RAZVIJATI TURIZAM?

- Dio letjelišta nekadašnjeg vojnog aerodroma kojeg je država proglasila neperspektivnim, koristit će se kao manji centar za bespilotne letjelice, odnosno dronove koje će biti namijenjeni praćenju i nadzoru državnih granica na moru i na kopnu, ali i u slučajevima prirodnih nesreća, požara, epidemija, ugrožavanja sigurnosti i slično. Dakle, tu ne govorimo o vojnim borbenim avionima koji će nadlijetati pulsko nebo i probijati zvučni zid, već o gotovo pa nevidljivim i nečujnim letjelicama koji će imati preventivnu i sigurnosnu funkciju.

JEDNA OD KAPITALNIH INVESTICIJA TRENUTNO U PULI JE IZGRADNJA NOVE OPĆE BOLNICE, NO OSIM ZIDOVA I NOVE ZGRADE PUNO JE VEĆE PITANJE HOĆEMO LI IMATI DOVOLJNO KVALITETNOG MEDICINSKOG KADRA KOJI ĆE U NJOJ RADITI.

- Bolnica je jedan od značajnijih projekata u Istri za koji je Grad Pula ustupio zemljište i na sebe preuzeo dio kreditne obveze za njezinu izgradnju i opremanje u iznosu od 14,7 milijuna kuna. Bit će to jedna od najmodernijih i najopremljenijih bolnica u Hrvatskoj i samim time će zasigurno omogućiti zadržavanje postojećeg, ali i privući novi zdravstveni kadar i medicinsko osoblje. Da bi stvorili preduvjete za to, Grad Pula dodjeljuje gradske stanove u najam
liječnicima i osobama zaposlenima u zdravstvu, odnosno Općoj bolnici, a koje iz drugih država i gradova dolaze raditi u Pulu. Također, sufinanciramo i najamninu stana za zdravstvene radnike zaposlene u zdravstvenim ustanovama Pule, a prilikom dodjele gradskih stipendija, posebno ćemo bodovati doktore medicine.

ZAVRŠILI SU UPISI DJECE U VRTIĆE I OVE GODINE ČINI SE IMA MJESTA ZA SVU PULSKU DJECU. KOLIKO SE ULAŽE U PREDŠKOLSKI SUSTAV?

- Od ukupnog gradskog proračuna u iznosu od 439 milijuna kuna, samo za predškolski odgoj izdvaja se više od 48 milijuna kuna. Zahvaljujući sustavnom unapređivanju sustava predškolskog obrazovanja, u Puli su sva djeca koja ispunjavaju uvjete upisana u vrtić bez liste čekanja. Također, godinama već imamo sustav elektroničkog upisa u vrtiće čime su roditeljima sniženi troškovi, sufinanciramo roditeljima cijenu vrtića te u vrtićima u kojima je Grad osnivač organiziramo dežurstva u popodnevnim satima koja su prilagođena radnom vremenu roditelja.

ŠTO BISTE ISTAKNULI KAO GLAVNE PRIORITETE U NASTAVKU MANDATA?

- Pa izdvojio bih uređenje Giardina, Danteovog trga i Kandlerove ulice. Giardini su prostor za koji smo svi emotivno vezani, a s obzirom na to da se radi o zoni koja je dio zaštićene povijesne cjeline, u uređenje će biti uključeni i konzervatori. Želimo urediti centar grada po uzoru na najrazvijenije gradove u Europi, a vjerujem da bi u naredne dvije, tri godine mogli imati potpuno novo središe Pule. Očekuje nas i nastavak širenja četverotračne obilaznice,uređenja plaže Hidrobaze i nastavljamo s uređenjem gradskih fasada u sklopu projekta Dolcevita. Iako je uređenja fasada prvenstveno pitanje privatnog vlasništva, uredne i čiste fasade ogledalo su grada pa stoga i nudimo mjere pomoći vlasnicima i suvlasnicima zgrada. Dakle, imamo pune ruke posla.

(Dorijan vrkljan/foto Elvis Malagić)

Facebook komentari