“Vodimo ljubav, a ne rat” - INK predstavlja “Lysistratu 21” - VIDEO

POGLEDAJTE KAKO TEKU PRIPREME ZA OVU INTRIGANTNU PREDSTAVU UOČI PREMIJERE
Po prvi put postavljena na scenu u Ateni godine 411. prije Krista u doba ratnog sukoba Atene i Sparte, “Lizistrata” je jedna od najranijih sačuvanih satiričkih komedija. Naslovna junakinja predvodi rastrojene grčke žene uslijed odlaska muškaraca na bojište te s njima uspostavlja svojevrstan štrajk seksa kojim uspijevaju zaposjesti atensku Akropolu te prevladati nad željom za ratovanjem vlastitih muževa.

Osim što se radi o prvoj grčkoj komediji sa ženskom glavnom ulogom, “Lizistrata” slovi i za najraniji tekst zapadne civilizacije koji se bavi pitanjem marginalizacije žene, sagledanoj u kontekstu šire pacifističke poruke koja djelu još i danas jamči aktualnost. Glavni lik, naime, razotkriva nemuštost i nesposobnost oligarske, antidemokratske vlasti i time apelira na svekoliko građanstvo da se ne da zavaditi i dijeliti u kaste i sukobljene interesne klase, već da isključivo razmišlja o dobrobiti svog polisa/grada. Glavnu ulogu tumači glumica Mada Peršić koja nam je otkrila da je u ovoj predstavi izmjena energije između glumačkog ansambla i benda odlična i da uživa u pripremi predstave. Premijeru jedva čeka i bivši voditelj šanka Istarskog narodnog kazališta Domenico Toffetti kojemu je ovo kazalište drugi dom, a u predstavi Lysistrata 21 tumači dvije uloge - u zboru staraca i Atenjanina. Glumac Rade Radolović po prvi put u svojoj karijeri igra žensku ulogu, zajedno sa dvoje kolega - Denijem Sankovićem i Lukom Mihovilovićem te nam je kazao da će predstava biti vrlo zabavna za publiku, uz puno poznatih glazbenih hitova i plesa. 

Redatelj je vječnu aktualnost teksta spojio s glazbenim trenucima koji dodatno aktualiziraju ovu 2500 godina staru komediju. Tako pjesma “They don't care about us” Michaela Jacksona naznačuje idejni početak ženske revolucije, “It's all about the base” Meghan Trainor služi kao trenutak samobodrenja naših junakinja, a ženska pobjeda nastupa zvučnom kulisom pjesme “We built this city on rock'n'roll”...

Premijera će se održati u subotu, 15. lipnja 2019. u 21 sat na Kaštelu.

Reprize:
- 16. lipnja 2019. u 21 sat KAŠTEL / Povijesni i pomorski muzej Istre
- 17. lipnja 2019. u 21 sat KAŠTEL / Povijesni i pomorski muzej Istre

U video prilogu pogledajte kako se glumci zabavljaju na sceni dok vježbaju za premijeru. 

(REx/Sanja Tkalčec/Renata Šimić/Manuel Angelni)

Video vezan uz članak

Facebook komentari