Lucidan, hrabar, skroman, genijalan…

DRAGOVOLJAC
Piše: Drago Pilsel
Danas se na zagrebačkom krematoriju opraštamo od Alfreda Pala. Ode još jedan od velikana Hrvatske. Ako niste znali, cijenjeni slikar, grafički dizajner i likovni urednik Alfred Pal umro je 29.06. u Zagrebu u 90. godini.
Alfred Pal rođen je 1920. u Beču. Osnovnu školu polazio je u Krakowu i Beču, a srednju školu je završio u Vukovaru. Nakon upisanog studija arhitekture u Beogradu (na koji zbog proglasa Numerus clausus nije primljen), slijedi vrijeme Drugog svjetskog rata koje, iako provedeno u bijegu i logorima, označava početke Palovog trajnog interesa za grafiku.
Od 1944. do 1945. godine bio je član ratne redakcije ‘Vjesnika’ ZAVNOH-a, od 1945. do 1947. tehnički urednik ‘Ilustriranog vjesnika’ te jedan od osnivača (1945.) i urednika Kerempuha (1947. - 1949.).
Nakon zatočeništva na Golom otoku u periodima od 1949. do 1950. te od 1951. do 1954., bavio se poslovima aranžiranja izloga, prevođenjem i grafičkim dizajnom.
Kao likovni urednik Pal je radio u Nakladnom zavodu Matice Hrvatske od 1970. do 1984., a od 1985. godine prešao je u slobodnu profesiju. Godine 1964. postao članom ULUPUH-a. Alfred Pal izlagao je kroz niz samostalnih i skupnih izložbi, počevši od 1961. godine i izložbe ‘Stratišta’ u zagrebačkom Društvu arhitekata do izložbe ‘Ljudsko mjerilo Golog otoka’ u istome gradu i prostoru.
Godine 2009. priređena je u Muzeju za umjetnost i obrt retrospektivna izložba, a ove godine dobio je nagradu za životno djelo u području likovne i primijenjene umjetnosti ‘Nagradu Vladimir Nazor’.
Ali ovo je priča koja boli: Alfred Pal nikada nije dočekao pravdu za prometnu nesreću koju je 15. listopada oko 17,50 sati na raskrižju Boškovićeve i Petrinjske ulice skrivio Damir Pintek, bivši policajac Graničnog prijelaza Bregana svojom Hondom 1000. Velikan hrvatskog grafičkog dizajna je s teškim tjelesnim ozljedama prevezen u KB Sestara Milosrdnica, a ljudi iz njegove okoline, ja na primjer, tvrde/imo da bi bez te prometne nesreće i danas bio živ.

Bolnica mu je, naime, nakon sudara, postala drugi dom.

U službenom zapisniku očevida, Damir Pintek je na alkotestu napuhao 0,00 promila alkohola, ali je toksikološko vještačenje uzoraka krvi i mokraće izbacilo pozitivan nalaz. Ali cijeli policijski i sudski postupak od početka prate brojne kontroverze.

Zapisnik o očevidu obitelji Pal nije dostavljen puna tri mjeseca. Odvjetnica koja zastupa obitelj Pal, Lina Budak zatim šalje dopis ministru Karamarku, nakon čega zapisnik dolazi u roku tri dana. U PU zagrebačkoj odgovornost prebacuju na administrativnu referenticu I. postaje prometne policije Zagreb. Objašnjavaju da će poduzeti sankcije zbog propusta, ali odgovor na pitanje koje su sankcije podnesene nije stigao do danas.
Inače, vozač motora koji je na pješačkom pokupio Pala, Damir Pintek, radio je kao granični policajac na graničnom prijelazu Bregana. Već je neko vrijeme bio pod sumnjom da surađuje sa švercerima narkotika, kad je 1993. ulovljen sa 100 grama teške droge. Otpušten je iz policije i protiv njega je podignuta kaznena prijava. Već je 1994. zaposlen u britanskom veleposlanstvu. Britanci nikad nisu tražili policijsku, obavještajnu ili bilo kakvu drugu provjeru Pinteka od hrvatskih vlasti - piše o Pinteku Nacional.
Ali Pala ću pamtiti ne samo zbog genijalnoga stvaralaštva već i po lucidnosti, hrabrosti, ali i skormnosti, blagosti i prostodušnosti, po dobroti i po sjajnom karateru. Ovako o njemu u 'Jutarnjem listu' svjedoči njegov subrat Židov i ugledni publicist Ljubo Ruben Weiss: ''Pal, zar je moguće da si ti ilustrirao tu knjigu, znaš li što u njoj piše', pitali smo Slavko Goldstein i moja malenkost, kao i neki drugi članovi Kulturnog društva 'Miroslav Šalom Freibereger', Alfreda Pala, čovjeka koji je ilustrirao vjerojatno svaku desetu knjigu hrvatskih izdavača.
 Inače uvijek spreman na dosjetku i brzih refleksa, Pal se na čas zbunio kada sam mu pokazivao knjigu dr. Franje Tuđmana 'Bespuća', prvo izdanje.
'Da vidimo, gdje sam pogriješio?', pitao je ipak se smiješeći, da bi dobio na vremenu. Objasnio sam mu da autor dr. Tuđman piše holokaust pod navodnicima, a najmanje 60 stranica 'Bespuća' ispunjeno je sadržajem koji naveliko miriše na antisemitizam.
'Iskreno da ti kažem, već desetljećima ne čitam rukopise knjiga koje ilustriram. Da to radim, postao bih već akademik ili enciklopedist, urednik u Leksikografskom zavodu. Zavirim u njih, pročitam nekoliko stranica i - na posao. Radim već godinama za NZ Matice hrvatske, donijeli mi taj Tuđmanov tekst i, eto, ja ga ilustrirao. Što se tiče sadržaja, to će Slavko, i drugi, riješiti''.

Eto, takav je bio Pal.

Imao sam čast što sam ga poznavao i što mi je više puta pokazao naklonost zbog mojega pisanja i javnog angažmana. Hvala ti Alfrede! Bio si i ostat ćeš veliki ne samo u mojim očima i u očima tvojih sunarodnjaka, već i pod zvijezdama.

d.pilsel@zamir.net

(REX)

Facebook komentari