‘Ledeni sveci’ ili naglo zahlađenje sredinom svibnja

PUČKI IZRAZ ZA ZIMSKO VRIJEME U SVIBNJU 
Ovih se dana pitamo što se dogodilo s proljećem. No ovakvo zahlađenje zapravo nije toliko neobično, treba samo malo pogledati u povijest i pučku predaju.

'Ledeni sveci' imendani su svetaca u svibnju – sv. Mamericije 11. svibnja, sv. Pankracije 12. svibnja, sv. Servacije 13. svibnja, sv. Bonifacije 14. svibnja i sv. Sofija 15. svibnja. Prema pučkoj predaji, tek nakon ovih datuma kreće stabilno vrijeme. 

Proteklog vikenda svjedočili smo snijegu u Gorskom kotaru koji se može nastaviti i danas, a nedjelja je u Zagrebu bila kaotična uz olujno nevrijeme, rušenje stabala i razbacanih štandova. Nevrjeme se u Zagrebu nastavilo i danas, pa su tako vatrogasci u pripravnosti za bilo kakve iznenadne događaje. Ni sljedećih nekoliko dana ne donosi pogodniju prognozu. 

HAK javlja da su trenutno za sav promet zatvorene autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina) te Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Vrijeme u Istri ovaj će tjedan obilježiti kiša, bura i niske temperature, a snijeg je danas moguć i u središnjoj Istri. U utorak nas očekuje najjača bura, a krajem tjedna vrijeme će se ipak smirivati, pa je tako petak jedini dan u kojem se za sada ne očekuju oborine. 

(REx)

Facebook komentari