Labin je postavio analizator peludi na krov novog sportskog centra

TREĆI UREĐAJ TE VRSTE U ISTARSKOJ ŽUPANIJI
U utorak, 12. prosinca, u Sportskom centru Franko Mileta, predstavljen je nedavno postavljen analizator peludi, smješten na krovu sportskog centra. Riječ je o trećem uređaju te vrste u Istri, čime je pokrivena čitava županija, a prednjači se i na državnoj razini. Od početka 2014. isti uređaj prati koncentraciju peludi u Puli i okolici, a od početka godine aktivan je i uređaj u Pazinu. Labinska stanica zasad je u probnom radu, dok će od 1. siječnja 2018. sva tri analizatora biti u punom pogonu. 

Cijena analizatora je 70 tisuća kuna, a između 80 i 100 tisuća kuna godišnje, troškovi su praćenja rada svake pojedine postaje, dnevnog skidanja uzoraka, mikroskopiranja, slanja podataka, izrade godišnjih kalendara te promotivnih materijala koji se besplatno dijele gradovima u Istri. Kupljeni su iz županijskih sredstava osiguranih za županijski Program praćenja kvalitete zraka, koji obuhvaća i potencijalne onečišćivače kao što su Holcim, HEP ili Rockwool.

Obuhvatili smo svu moguću vegetaciju u Istri, od priobalja do unutrašnjosti. Analizator pokriva područje promjera oko 50 kilometara. Na osnovu očitanja tih aparata na web stranicama Zavoda objavljujemo trodnevnu peludnu prognozu te sastavljamo godišnji peludni kalendar za Istru. Podatke šaljemo u referalni centar - Nastavni zavod `Andrija Štampar` u Zagrebu, gdje na osnovu informacija iz cijele zemlje izrađuju biometeorološku prognozu za Hrvatsku. Podaci se prosljeđuju i portalu Pliva Zdravlje te u Europski centar za praćenje koncentracije peludi u Bruxellesu, tako da svjetski putnici i turisti znaju gdje ih i u kojem dijelu godine očekuju povišene koncentracije peludi`, pojasnio je Aleksandar Stojanović, ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo.

Program praćenja koncentracije alergene peludi, veli, ima važnu zdravstvenu komponentu jer daje pravovremenu informaciju svima koji boluju od alergije inhalatornog tipa, pomaže im regulirati terapiju i organizirati život.

Na mjernim stanicama prikupljaju se uzorci dvaput tjedno, nakon kojih slijedi obrada u laboratoriju

Vesna Kauzlarić, dipl.ing.biologije, ispred županijskog Zavoda za javno zdravstvo pojasnila je sam proces prikupljanja i obrade peludi, te u konačnici plasmana prikupljenih podataka. `Na mjernim stanicama prikupljamo uzorke dvaput tjedno, nakon kojih slijedi obrada u laboratoriju. Najčešće nailazimo na čestice masline, koprive, čempresa, bora, hrasta, jasena, lijeska i johe. Srećom, naše područje ne obiluje alergenima ambrozije. Tek smo jednom uhvatili nekoliko zrnca. Veliki problem stvara u Francuskoj, dijelu Italije i Mađarskoj`, pojasnila je Kauzlarić.

Josip Zidarić, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije, također je prisustvovao konferenciji, jer je Županija partner u projektu.

Gradonačelnik Valter Glavičić zahvalio se sudionicima projekta što su izabrali Labin za postaviti novi uređaj. Prigoda je to bila za najaviti još jedan projekt koji Grad realizira s Zavodom za javno zdravstvo. `Uskoro pokrećemo projekt prehrane u osnovnim školama, na način da će biti formirani jedinstveni jelovnici sa svim potrebnim kvalitetnim komponentama. Za početak, kompletan obrok djeci će biti poslužen jednom tjedno`, poručio je Glavičić. 

Stojanović je poručio kako je upoznat s izvrsnom kvalitetom prehrane koja je u dječjim vrtićima na Labinštini te je uvjeren da jednako dobre rezultate mogu postići i u osnovnim školama.

(rex/5portal)

Facebook komentari