KUD Idijoti nagrađeni nagradom Rock&off za “životno djelo”

VELIKO PRIZNANJE PULSKIM PUNK ROCK IKONAMA
Sinoć je u Tvornici kulture dodjeljena nagrada Rock&off u deset kategorija, ona s najvećom specifičnom težinom otišla je u ruke pulskih ikona grupe KUD Idijoti. Žiri kojeg su činila 77 glazbena novinara iz cijele Hrvatske nagradu za "životno djelo" dodjelili su KUD Idijotima, najvažnijem i najutjecajnijem punk bendu bivše Jugoslavije. Ovo možda i najvažnije glazbeno priznanje u zadnjih dvadesetak godina u Istri primili su u ime benda Maja i Ivan-Anton, kćerka i sin karizmatičnog pjevača Tuste, bubnjar Diego Bosusca Ptica i basista Nenad Marjanović Fric. Gitarista Sale Vetuda nije se odazvao pozivu uputivši poruku organizatorima da mu niti ne šalju nagradu.

Žiri pritom nije razmatrao varijantu da bi trebao nagraditi i aktere KUD Idijota koji su svirali nakon razilaženja jedinstvene i neponovljive postave koje su prenijele i prenosile mit o najjačem punk bendu bivše države. Tusta, Sale Veruda, dr. Fric i Ptica. Prilikom primanja nagrade Nenad Marjanović dr. Fric je nakon dugog aplauza i ovacija publike, prihvativši nagradu, održao nadahnut govor:

"Neki nam zamjeraju za ovu nagradu, ispada da smo mi nekome dodjelili neku nagradu pa nas sad treba jebat'...dobili smo nagradu i primili je, a zamjeraju nam da smo primili nagradu zloglasne HGU??? Taj HGU je bio personaliziran u dva lika, jedan je Paulo Sfezzi, drugi je Bruno Langer, samo to...

E sad, istina je da su 90-ih godina iz te udruge neselektivno tukli i granatirali tadašnje položaje grupe KUD Idijoti, postoje i topnički dnevnici u kojima i opisujemo šta su nam radili, ali ipak mržnja nije dobro gorivo niti nas zanima, mi ćemo sa zadovoljstvom prihvatiti ovaj vid isprike jer napominjemo da mi njih nismo nagradili, niti to pokušavamo, no osobni odgoj nas tjera da njihovo pokajanje prihvatimo i zahvalimo.

Ptica i ja znamo praštati, ali da su nam Bruno Langer i Paulo Sfezzi osobno dodjelili nagradu njihova kapitulacija bi bila mitska, ovako je manje uzbudljivo ali prihvatljivo."  

Dr. Fric je na koncu rekao: "Ma šta god da smo napravili udruga HGU za nas je nebitna, a uostalom koliko smo shvatili oni su prije nekoliko godina bili jedni od pokretača Rock&offa i sada nam daju nagradu za životno djelo. Hvala svima od srca."

(rex)

Facebook komentari