Kreće projekt proširenja smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula

GRADIT ĆE SE DVA NOVA PAVILJONA I NOVI RESTORAN
Najveći istarski grad spreman je za proširenje kapaciteta Studentskog doma i restorana te za generalno podizanje kvalitete studiranja i življenja sve brojnijih mladih koji studiraju na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

Podsjećamo, odmah po otvorenju novog Studentskog doma i restorana u Puli u rujnu 2015., bilo je jasno da smještajni kapaciteti za studente u Puli nisu dovoljni, i da će priča imati svoj nastavak. To je vrijeme stiglo budući da broj studijskih programa i studenata istarskog Sveučilišta neprestano raste te se proširenje smještajnih kapaciteta u Puli nametnulo samo po sebi. Interesantan je i podatak kako je samo 25% studenata iz Pule, a ostalih 75% nije iz našega grada, što dovoljno govori o ponudi Sveučilišta ali i potrebi za novim ležajevima.

Svega nekoliko metara od sadašnjeg Studentskog doma i restorana, ubrzo se kreće s radovima uređenja novih kapaciteta. Naime, ishodovanim bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od gotovo 8 milijuna eura, smještajni će kapacitet za studente u dva nova paviljona biti povećan za 248 ležaja. Zajedno s postojećih 144 u Studentskom domu, ukupno će studentima u Puli biti raspoloživo gotovo 400 ležaja.

Važno je i napomenuti kako je kompletan projekt namijenjen prvenstveno studentima u nepovoljnom položaju koji se odnosi ne samo na studente s invaliditetom već i na one u nepovoljno socio-ekonomskom položaju.

Ravnatelj Studentskog centra Pula Miodrag Čerina najavio je kako bi krajem idućeg tjedna trebala stići građevinska dozvola za nova dva paviljona nakon čega će se objaviti javni poziv za izvođače radova.

Paviljon 2 smjestit će se u staru kotlovnicu, a uz nove smještajne jedinice sadržavat će garažu za vozila i bicikle, električnu punionicu, kao i prostor za zabavu popularno nazvan 'tulumarnica'. U Paviljonu 3 , bivšoj praonici, dogradit će se kat sa još smještajnih jedinica, učionicama, fitness dvoranom i ostalim sadržajima koji su mladima potrebni za ugodan studentski život. Podrazumijeva se da su oba Paviljona posljednja riječ energetike, dakle samoodrživi i učinkoviti, a 'pametne sobe', u koje će se ulaziti elektronskom karticom, opremljene su sanitarnim čvorom, televizorom, frižiderom, klimom i internetom.

Novi restoran za studente gradit će se preko puta postojećeg, biti će nešto manji, kapaciteta 100 ljudi, ali će raditi čitav dan, točnije od 7 do 22 sata.

„Paralelno s gradnjom radit ćemo i arheološka istraživanja, a poznajući naš grad, svjesni smo mogućnosti da se kopanjem može naići na vrijedno arheološko nalazište“ objašnjava Čerina te dodaje kako su spremni i na takav scenarij koji bi mogao usporiti čitav projekt. „Osim dobre suradnje s arheolozima, valja spomenuti i izuzetno pozitivnu suradnju sa susjedima koji uz puno razumijevanja prihvaćaju sve naše projekte, koji dakako i njima idu na ruku.“ Naime, skinute su antene i odašiljači sa staroga dimnjaka, a na radost susjeda i dva velika spremnika za lož ulje koji su ne samo vizualno već i ekološki ugrožavali ovaj dio grada.
(REx/piše: Sanja Tkalčec/foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari