Kozlevac: RH Proračun za 2010. je deficitaran, nerealan i nepopravljiv

SABORSKI ZASTUPNICI SDP-a O PRORAČUNU ZA 2010.
Saborski zastupnici SDP-a, Dino Kozlevac, Slavko Linić i Luka Denona održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o Proračunu RH za 2010. godinu. Kozlevac je odmah na početku jasno rekao kako je Proračun RH za 2010. godinu nerealan i neće biti ostvariv zbog posljedica koje će iz njega proizaći. Bez obzira na izjave i postupke Vlade, Proračun ne sadrži ono što je RH potrebno, a to je rast gospodarstva. Istaknuo je kako je doneseni proračun deficitaran, nerealan i nepopravljiv te su bilo kakvi amandmani na Proračun bespredmetni. Izgleda da Vlada ne želi da se prihoduje više niti želi ravnomjernu preraspodjelu sredstava. U Proračun je predviđeno 100 milijuna kuna za subvencije u brodogradnji, a aktivirati će se 3.5 milijardi kuna jamstava za brodogradnju, što nam govori da je budućnost brodogradnje neizvjesna.
O turizmu Kozlevac je dodao kako hotelijeri upozoravaju na slijedeću godinu.  Koja će biti lošija. Tržišta se oporavljaju što znači da će turisti moći i dalje putovati nego što su ove godine mogli. Drugi su iz kriza izvukli pouke te spuštaju poreze da privuku turiste.
Za Istru je Proračunom izdvojeno 68 milijuna kuna, što nije ni blizu onome što je Istri potrebno. Nema sredstava koja su obećana, a neće ih niti bit. Ističe Kozlevac da vlast nema volje, hrabrosti i znanja da promijeni nešto te se nada da će nova vlast uspjeti pokrenuti RH.
Luka Denona je istaknuo činjenicu da je vlasti dugo trebalo da kaže da je RH u krizi. I umjesto da nađu proračunska rješenja za izlaz iz krize, nije se napravilo ništa novo. Očekivane su reforme, no Kosor je odustala od njih. Reforme su daleko potrebne u državnoj upravi, poljoprivredi, sudstvu, mirovinskom, socijalnom i dalje. HDZ je uspio dovesti RH u ovo stanje, iz kojeg nas neće izvući, naglasio je Denona, dodajući da će RH tonuti dublje i dalje. Ovo je neodgovorna vlast koja ne pruža sigurnost, kazao je Denona. Reforme se moraju započeti da se oslobodi novac za ulaganje u gospodarstvo.
Linić se dotakao činjenice da je ipak ostvaren gospodarski pad od čak 6%, a ne 4%, kako je planirano. Trenutno je nešto manje od 40.000 nezaposlenih iz realnog sektora. Upozorio je da teža godina tek dolazi, jer će slijedeća 2010. godina biti krizna, a ova protekla je bila recesijska. Možemo u idućoj godini očekivati čak 50.000 novih nezaposlenih, koje bi trebalo staviti u prvi plan. SDP ima rješenja za poboljšanje situacije, a to su ukidanje harača, prepoloviti zdravstvene doprinose, parafiskalne namete, komunalne doprinose, komorske doprinose, još pet ili šest doprinosa za zaštitu okoliša, a čiji se novci troše kao da ih troše pijani mornari, istaknuo je Linić i dodaje kako treba oporezivati bogatije te se boriti za rast gospodarstva.
Ipak najveći problem je nelikvidnost gospodarstva. Neplaćanje je generirano od strane države te svi koji rade s državom imaju problema. To će samo dovesti do povećanja nelikvidnosti prema tvrtkama. Ističe da će ovaj način upravljanja dovesti samo do smanjenja sadašnje proizvodnje gdje će najteže proći privrednici, radnici i umirovljenici. (E.O.)

Facebook komentari