Škole od sutra u štrajku, propalo mirenje sindikata i Vlade

U OSNOVNIM ŠKOLAMA ĆE SE OSIGURATI ČUVANJE MANJE DJECE I DJECE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU
Nakon višesatnog sastanka sindikalist Branimir Mihalinec iz Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama kazao je da mirenje između Vlade i školskih sindikata nije uspjelo.

"Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno", kazao je Mihalinec, dodavši da će u štrajku biti dokle god mogu, a da je sad na potezu Vlada Republike Hrvatske, dodavši: "Upućujem poruku roditeljima, ovo nije štrajk protiv njih, nego za dostojanstvo svih učitelja koji su u odgoju i obrazovanju. U ovakvoj situaciji i oni mogu učiniti malu žrtvu".

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja apelirala je na roditelje da imaju razumjevanja za učitelje, da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama, da pokažu razumijevanje i podrže njihov štrajk.

"Ovo nije borba protiv učenika, ovaj štrajk nije borba protiv roditelja, nego za bolje obrazovanje, za našu budućnosti i budućnost naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Republici Hrvatskoj." - objasnila je Sanja Šprem.

Po najavi sindikalista sutra se se cijeli dan štrajka, a prema napucima koji su u školama, ujutro će se početkom smjene odraditi skupovi radnika, gdje će svi biti upoznati s zahtjevima sindikata i sa stavom Vlade, a u školama ostaju štrajkaški odbori. Osim toga, u osnovnim školama će se osigurati čuvanje manje djece i djece s poteškoćama u razvoju, ako nema nikoga drugoga tko se o njima u vrijeme štrajka može brinuti.

(rex)

Facebook komentari