Kapuralin: Uprava Uljanika ne može biti oslobođena odgovornosti

PORUČIO: 'NEMAMO HRVATSKU'
Podršku radnicima Uljanika dali su danas i članovi SRP-a. Predsjednik GO SRP Pula Davor Rakić izrazio je zabrinutost razvojem situacije u Uljaniku koji, kako je kazao pogađa teška kriza:
'Nastavlja se deindustrijalizacija i razgradnja proizvodnih cjelina koja ima za cilj rasprodaju najvrjednijeg zemljišta na obali i u centru grada sa ciljem apartmanizacije i stvaranja dodatnog bogatstva kapitalističkoj klasi'. Ustvrdio je kako radnička klasa u ovakvoj situaciji može samo izgubiti jer se prenamjenom industrijskog u turističko područje ne mogu nadoknaditi izgubljena radna mjesta, dok su novostvorena radna mjesta slabo plaćena i nisko kvalificirana, te kao takva ne mogu biti izvor razvoja i stvaranja nove vrijednosti.

Ispred SRP-a Pula pozvao je radnike Uljanika i sve građane Pule da odlučno pruže otpor svakom pokušaju restrukturiranja, prenamjene ili drugih oblika gašenja i zatvaranja Uljanika jer će, kao i u prošlosti, a tako i u budućnosti, sudbina Uljanika postati sudbina Pule.

Član predsjedništva SRP-a Vladimir Kapuralin rekao je kako je Uljanik bio preveliki zalogaj da bi ga u startu dokrajčili pa su predatori osjetili da je sada na izmaku snaga kako bi mu zadali konačni udarac.

'Uljanik je zadnja perla u ogrlici pulskog zaljeva koju je netko naumio pretvorit u turističku destinaciju gdje će vlasnici kapitala multiplicirati svoje profite, dok će Puljani ili netko drugi pokrivati uslužne djelatnosti, a građani Pule gledati pulski zaljev preko ograde'.

Kazao je kako je neprihvatljivo da je udio turizma u BDP-u 24% jer turizam nije stabilna grana i u normalnim ekonomijama on u BDP-u čini 3 do 4%.
Zapitao se i kako je moguće da se ovakav gigant uz pune navoze i knjige narudžbi nađe u ovakvoj situaciji.

'Krećemo od pretpostavke da kod sklapanja ugovora nisu kalkulirani gubici, jer ako jesu onda one koji su takve ugovore sklapali, tj. upravu, treba odmah razvlastiti. Ako nisu ukalkulirani prilikom ugovaranja, da li su gubici nastali u proizvodnom procesu, da li je razlog u velikim managerskim plaćama ili u outsourcingu. U svakom slučaju uprava ne može biti oslobođena odgovornosti', zaključio je Kapuralin.

Podsjetio je kako je Jugoslavija zahvaljujući i brodogradnji neko vrijeme bila druga po rastu BDP-a, iza Japana, te kako su u to vrijeme u Uljanik dolazili ministri, predsjednici vlada, državnici, diplomati, prinčevi i kraljevi, dok danas, kako je rekao, kukavna i podanička hrvatska vlast treba čekat odobrenje iz Bruxellesa da li smije intervenirati u vlastito poduzeće…Ima li većeg poniženja?!

'Stoga, lažu svi oni koji kažu da je Hrvatska suverena država, ona je duboko podanička. Lažu i svi oni koji se busaju u prsa i uzvikuju 'Imamo Hrvatsku'. Nemamo Hrvatsku! Hrvatsku imaju inozemni i domaći vlasnici kapitala. Hrvatsku imaju vlasnici banaka, Telekoma, INA-e, hotela i sutra Uljanika', izjavio je Kapuralin.

Na kraju je radnicima Uljanika i građanima Pule poručio da se gašenjem Uljanika, gasi i Pula kakvu znamo.
'Ako želimo spriječit taj scenarij moramo se trgnut iz letargije i shvatit da samo udruženi i solidarni imamo šanse spriječit predatore u njihovom naumu. A kao uzor, može nam poslužit način na koji su branili svoje poduzeće i strojeve u njemu radnici pulskog mlina 3. Januara 1947. godine', zaključio je Kapuralin. (D.F.)

Facebook komentari