Vježbajte s Morenom: Kako si pomoći kod raznih tegoba i bolova

Piše: MORENA POGLAJEN CARIĆ, viša trenerica fitnesa i instruktorica body tehnike
Sam svoj majstor nekada je najbolje rješenje pa i kada je riječ o tijelu, tegobama ili bolovima koje povremeno osjećate. Ako samo malo zastanete, prebacite fokus na tijelo i što vam ono govori, koja situacija, pokret ili trenutak su izazvali nelagodu, uz vlastitu intuiciju, malo promišljanja i povjerenje u vlastito tijelo, sigurna sam da možete zaključiti i osjetiti što mu u određenom trenutku može pomoći. I ja ću vas danas malo educirati i dati vam korisne savjete. Uz mnoštvo različitih predmeta koje svi imamo u svom domu, par akupresurnih loptica, valjčići, mala softi loptica i jedna zelena traka trebale bi biti dio vaše kućne ljekarne, mini fitness ljekarna, za ublažavanje i samo pomoć kod kuće.

Slika 1. Masaža valjčićem područja između lopatica za osvještavanje, bolju cirkulaciju i osvještenost tog područja i rješavanje napetosti. Legnite se na leđa s rukama isprepletenim iza glave i savijenih koljena, a valjčić okomito postavite između lopatica na područje koje vi osjećate napetim. Dvije minute uz pravilno disanje i glave opuštene na dlanove klizite svojim gornjim dijelom tijela desno lijevo po valjčiću dok su donji dio leđa i zdjelica mirni.

Slika 2. i 3. Akupresurne loptice i valjčići - kod bilo kakvih tegoba u stopalima (petni trn, upale fascije), oticanja nogu, visokog krvnog tlaka, bolova u donjem dijelu leđa, loše cirkulacije i hladnih stopala, nakon dugotrajnog stajanja, hodanja ili za pripremu nošenja visokih potpetica jednu do dvije minute uz pravilno disanje lagano savijajte koljena i pritom petama stisnite loptice, a opružanjem koljena smanjite pritisak. Ili valjčićem snažno masirajte dvije minute cijeli taban od prstiju do peta sve dok ne osjetite toplinu i trnce u stopalima.

Slika 4. Masaža valjčićem područja križa i guze za bolju cirkulaciju i buđenje živčanog protoka donjeg dijela trbuha, zdjelice i nogu, za smanjenje napetosti u donjem dijelu leđa, kod problema inkontinencije i sl. Legnite se na leđa savijenih koljena, a valjčić postavite okomito na križnu kost. Pravilnim disanjem polagano se valjajte dvije minute ili više lijevo desno tako da vam se rekvizit pomiče od križne kosti prema jednoj pa drugoj polutki guze.

Slika 5. i 6. Masaža lubanje, hvatišta vratnih mišića i fascije za bolni vrat i kod glavobolja. Legnite se na leđa, opuštenog tijela i glave i savijenih koljena. Valjčić postavite paraleno uz sam donji stražnji dio lubanje, ali ne na vrat. Pravilno dišite i samo polagano pomičite svoju bradu gore dolje dok vam valjčić nježno povlači skalp i kožu glave. Nastavite u sjedećoj poziciji tako da premještate valjčić po stražnjem i gornjem dijelu lubanje sve do čela, a pokret neka bude kotrljanje prema naprijed i natrag kao da se češljate. Povećat ćete prokrvljenost, stimulirati živčani sustav i opustiti napeto tkivo.

Uživajte, opustite se, smireno i polagano dišite, slušajte što vam tijelo poručuje i pokušajte osloboditi glavu od invazije misli. Sami sebi najbolje možemo pomoći samo trebamo malo više vjerovati i željeti.
(Rex)

Facebook komentari