Kako ostvariti zdravstvenu zaštitu u drugim zemljama EU? – VIDEO

IZRADITE SI BESPLATNU EUROPSKU KARTICU ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA
Nakon pristupa Hrvatske Europskoj uniji, građanima Hrvatske i Istre na raspolaganju su mnoge mogućnosti, pa tako i kvalitetna zdravstvena skrb, bez obzira u kojoj od zemalja članica se nalazili.

I zdravlje građana jedan je od osnovnih prioriteta Europske unije. Njezina zdravstvena politika nadopunjuje nacionalne politike, a sve kako bi se osiguralo da osobe koje žive u Uniji imaju pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi. Iznenadna bolest ili povreda tijekom putovanja te potreba za posjetom liječnika u drugoj zemlji EU, više nisu razlog kako bi se putovanje naglo prekinulo.

Povratak kući ili skraćeni posjet, sprečava europska kartica zdravstvenog osiguranja koja je dostupna svakom državljaninu Europske unije, kako nama kad idemo na put, tako i onima koji dolaze kod nas.

Voditeljica HZZO - Područne službe Pazin Ornela Grujić Cukon pojasnila je koja su nam prava zdravstvene zaštite na raspolaganju kad putujemo po EU, a koja su identična onima koje mogu ostvariti državljani drugih europskih članica prilikom boravka u našoj zemlji.

'Svi osiguranici koji su članovi drugih članica EU i europskog ekonomskog prostora, ako imaju europsku karticu zdravstvenog osiguranja koju je izdao njihov nadležni nositelj zdravstvenog osiguranja, istu mogu koristiti u svim ugovornim zdravstvenim ustanovama i ugovornim ordinacijama privatne prakse, a za vrijeme svog privremenog boravka u Republici Hrvatskoj'.
 
Ova besplatna kartica koja se dobiva jednostavno i brzo, bez dodatne papirologije, omogućava korištenje zdravstvenih usluga koje su s medicinskog gledišta nužne i neodgodive, odnosno za koje liječnik zdravstvene ustanove kojoj se u inozemstvu javite, kaže da se ne može odgoditi do vašeg planiranog povratka kući.

Neodgodiva zdravstvena zaštita bit će i zdravstvena zaštita u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima ako cilj putovanja nije liječenje, te zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta ako cilj privremenog boravka u inozemstvu nije porod.

Također, ovdje spadaju i zdravstvene usluge kao što su dijaliza, terapija s kisikom, tretmani za astmu, no, radi korištenja tih usluga, prethodno se morate dogovoriti s zdravstvenom ustanovom države u koju namjeravate putovati.

Ulazak Hrvatske pod europsko nebo osigurao nam je tako zdravstvenu zaštitu u svim zemljama EU. Stvorilo je sigurnost i poboljšalo naša prava, a više o mogućnostima zdravstvene zaštite prilikom putovanja po EU, saznajte u VIDEO prilogu.

Više o pravima i mogućnostima koje možete ostvariti kao građani Europske unije doznat ćete i u narednom periodu kroz još dva preostala videa i popratne reportaže Regional Expressa.

Do sada ste, uz današnju, mogli pogledati ukupno šest video reportaža vezanih uz različita prava i prednosti koje kao građani Europske unije imate na raspolaganju. Sljedeću reportažu donosimo u utorak, 12. travnja.

Aktivnost objave ovih članaka i izrada filma financirana je kroz projekt AdriGov. (PP)

Video vezan uz članak

Facebook komentari