Jučer nas je napustio Josip Piutti, pulska nogometna legenda

IN MEMORIAM JOSIP PIUTTI 1949.-2020.
Jučer nas je nakon teške bolesti napustio Josip Piutti, jedan od sudionika pulske nogometne povijesti. Nogomet je počeo igrati u NK Tehnomont pod vodstvom Tončija Blaškovića, a zatim u juniorima NK Istre kod trenera Silvija Kirca.

Prvu utakmicu za najbolji pulski klub odigrao je u posljednjoj Istrinoj drugoligaškoj sezoni, u proljeće 1967. godine. Nakon što su tada gotovo svi igrači napustili klub, trener Aldo Drosina započeo je rad s potpuno pomlađenom ekipom čiju su okosnicu činili dojučerašnji juniori Pržiklas, Scoria, Gherghetta, Cukon, Spasić, Belli, Mekenjišac i tada sedamnaestogodišnji Piutti. S tom će ekipom Aldo Drosina već za četiri godine, 1971. ponovo izboriti natjecanje u drugoligaškom natjecanju bivše države.

U tom su natjecanju Puljani najčešće nastupali u sastavu: Ružić, Piutti, Spasić, Kozić, Rosignoli, Šverko, Jovanović, Petrović, Maras, Gherghetta, Scoria. S Jurmanom, Orlićem i Rovisom bio je to jedan od najboljih i najstandardnijih sastava u povijesti pulskog nogometa. Za najbolji pulski klub Josip Piutti je odigrao 86 utakmica, a od sezone 1972/73 igrao je za NK Uljanik.

Ljubav i strast prema nogometu Josip Piutti prenio je i na sina Maura koji je za NK Istru od 1988.-1996. odigrao 124 utakmice, a kasnije je svoju uspješnu nogometnu karijeru nastavio u Francuskoj.

Pulski će ljubitelji nogometa Josipa Piuttija pamtiti po njegovoj požrtvovnosti, beskompromisnosti i borbenosti, po svim onim osobinama svojstvenim pulskim nogometašima iz druge polovice prošlog stoljeća koji su svoje nogometne vještine sticali na crnoj i oštroj šljaci pulske Karbonine.  

Legenda uz fotografije:

1. Josip Piutti i Adriano Belli kao juniori NK Istre

2.NK Istra u drugoligaškom natjecanju  1971/72
Stoje: predsjednik Egidio Brenko, trener Aldo Drosina, Rosignoli, Ružić, Kozić, Rovis, Šverko, Orlić, Grubelić, Piutti, tehniko Dika Krsmanović
Čuče: Ignjatić, Spasić, Maras, Scoria, Gherghetta, Jurman, Ostović

3. Na treningu NK Istre 1969.
Samuelle, Rojnić, Piutti, Spasić, Zatela

4. NK Uljanik 1973.
Stoje:Piutti, Žmak, Giorgi, Skandel, Spasić, Valić
Čuče: -,Šarar, Čikada, Čabak, Peruško

(rex/Tekst i foto Anton Percan)

Facebook komentari