Izložba fotografija i promocija monografije: Virgilio Giuricin / Pamćenje kroz vrijeme

SUBOTA 14.9. I NEDJELJA 15.9.
*Izložba fotografija u subotu, 14.9.2019. u 20 sati u Photo Art Gallery "Batana" Rovinj, Trg brodogradilišta 2
*Promocija monografije, u nedjelju, 15.9.2019. u 19 sati uz projekciju fotografija, komentara i izvedbi glazbenih djela

U izložbenom prostoru Photo Art Gallery CVU „Batana“ u Rovinju, Trg brodogradilišta 2, otvara se u subotu, 14. rujna. 2019. u 20 sati izložba Virgilija Giuricina, istaknutog hrvatskog i internacionalno poznatog i priznatog te višestruko nagrađivanog fotografa u nas i u svijetu. Izložba se organizira povodom 65. obljetnice umjetničkog rada i djelovanja ovog uvaženog majstora fotografije i prati promociju njegove monografije „Pamćenje kroz vrijeme“, koja je nedavno izišla iz tiska. Monografija će biti predstavljena dan nakon otvorenja izložbe, u nedjelju, 15. rujna 2019. u 19 sati u Multimedijalnom centru (MMC) POU Rovinj.

Izložbu i promociju monografije organiziraju Talijanska unija Rijeka (izdavač monografije), Centar vizualnih umjetnosti Batana Rovinj (izdavač kataloga i organizator izložbe) te Pučko otvoreno učilište grada Rovinja (organizator promocije monografije), a događanja su upriličena uz Dan grada Rovinja i blagdana Sv. Eufemije.

Na izložbi u Photo Art Gallery Batana bit će izložen dio iz Giuricinova bogata fotografskog opusa, njegovi raniji radovi - šezdeset fotografija u c/b (bi-kromnoj) tehnici, formata 50 x 40 cm., s temama koje su u monografiji zaokružene u poglavljima:
- DOKUMENTARNE I NOVINSKE FOTOGRAFIJE (1955-1984.)
- POVIJESNE I DRUŠTVENE TEME (1952-1976.)
- DOKUMENT VREMENA - GOLI OTOK (1994.)

O ovim fotografijama Višnja Slavica Gabout, autorica teksta u katalogu izložbe i autorica teksta monografije, kaže:
”Virgilio Giuricin druži se i živi s fotografijom od rane mladosti, a profesionalno se njome bavi od početka pedesetih godina 20. stoljeća. Tih godina započinje svoju bogatu izlagačku karijeru, ali i svoju fotografsku misiju prikaza i dokumentiranja povijesnih, društvenih i prirodoslovnih tema i motiva. Uz to i novinarskog i fotoreporterskog bilježenja svakodnevnih tema i događanja iz bliske mu svakodnevice, postajući tako fotografski kroničar koji slikom svjedoči o vremenu i prostoru. Stvorio je on na taj način, tijekom godina, veliki opus dokumentarnih i novinskih fotografija, u čijem fokusu je poglavito Istra. Ispunjene su one pričama o njezinu podneblju i baštini-graditeljskoj, arheološkoj, spomeničkoj, maritimnoj, etnografskoj, pa čak i industrijskoj;” (Višnja S. Gabout)

Na otvorenju izložbe govorit će povjesničari umjetnosti Višnja Slavica Gabout i Tullio Vorano, autor proslova Giuricinove monografije.

Otvorenje će prigodnim programom popratiti folk-sastav ”Batana”.

O autoru
I / Izvod iz biografije:

-       SAMOSTALNE IZLOŽBE: realizirao je 174 izložbe u zemlji i inozemstvu, koje su održane u 86 gradova iz 26 država.
-       SKUPNE IZLOŽBE: sudjelovao je na 862 skupne selektirane izložbe fotografija u zemlji i inozemstvu, od čega su 532 bile međunarodnog karaktera, održane u 388 gradova iz 76 država svijeta. Pri tome mu je u selekcijskim odabirima bilo primljeno 1.275 radova.
-       IZDAVAČKA DJELATNOST: autor koncepcije i grafičkog oblikovanja te urednik i Izdavač 86 publikacija. 
-       OBJAVIO: više od 120 studija vezanih uz problematiku fotografske umjetnosti.
-       DJELA SE NALAZE: u zbirkama 83 galerije i muzeja iz 26 država.
-       ČLAN OCJENJIVAČKIH ODBORA: od 1974. do 2013. godine sudjelovao je u radu 58 međunarodnih odbora.
-       PRIMLJENE NAGRADE: za izložbenu fotografsku djelatnost dobitnik je 267 nagrada.
-       PRIZNANJA: za promicanje i širenje kulturne fotografske umjetnosti primio je 2 odlikovanja, 8 stručnih zvanja i 28 društvenih priznanja.

II / Giuricin kao kustos, galerist, esejist, fotografski teoretičar i organizator:

OSNIVAČ CENTRA VIZUALNIH UMJETNOSTI- PHOTO ART GALLERY ”BATANA“, MUNDIAL FOTOFESTIVALA i MEĐUNARODNE ZBIRKE FOTOGRAFIJE

Virgilio Giuricin dugi je niz godina aktivno djelovao na području muzejsko-galerijskih djelatnosti, kao kustos i organizator. U Rovinju je 24. travnja 1985. godine osnovao Photo Art Gallery (PAG) “Batana”, koju je vodio 25 godina. Tu je organizirao i likovno priredio 284 samostalne izložbe afirmiranih domaćih i inozemnih umjetnika fotografa iz 46 država svijeta, kao što su: Mladen Grčević, Milan Pavić, Ivan Posavec, Riccardo Busi, Nikola Vranić, Gardin Berengo, Piergiorgio Branzi, Franco Fontana, Haas Ernst, Vitaly Butyrin, Antanas Sutkus, Henri Cartier–Bresson, Manfred Kriegelstein, Nikola Marušić, Edward Weston, Buslenko Sergey i drugi ... Kao kustos samostalnih i skupnih izložbi tijekom svog djelovanja kao galerist i organizator izložbi, javnosti predstavio 16 međunarodnih salona sa impozantnim brojem od 32.850 selekcioniranih fotografskih autora iz 93 zemlje svijeta. U prostorima Photo Art Gallery (PAG) ”Batana“ Rovinj, Giuricin je 1990. godine utemeljio i Centar vizualnih umjetnosti (CVU), ”Batana“. Isto tako je 1992. godine bio i idejni pokretač i realizator "Mundial fotofestivala", obnašajući od osnutka funkciju umjetničkog direktora. Godine 1996. izradio je projekt obnove sjedišta CVU “Batana“ i PAG “Batana“. Tu je 1999. godine osnovao ”Međunarodnu zbirku fotografija”, koja se sastoji od preko 2.800 upisanih fotografskih djela. Uz ovu zbirku osnovao je 2000. godine i priručnu Fotografsku knjižnicu, koja danas broji više od 5.600 svezaka. Nju je obogatio i dragocjenom osobnom donacijom od gotovo 2.000 svojih stručnih knjiga s područja fotografije.

Izložba Virgilija Giuricina moći će se razgledati u Photo Art Gallery CVU „Batana“ Rovinj do 6. listopada 2019., u radno vrijeme galerije. Ulaz je slobodan.

Facebook komentari