Izabrana glavna selektorica 11. izdanja natječaja Rovinj Photodays

ŽIRIRATI ĆE GA POVJESNIČARKA UMJETNOSTI I KUSTOSICA - GABRIELLA UHL!
Natječaj Rovinj Photodays 2018. žirirati će povjesničarka umjetnosti i kustosica - Gabriella Uhl!

Gabriella Uhl povjesničarka je umjetnosti, kustosica, a trenutno i docentica i voditeljica programa za dizajn i menadžment u umjetnosti na magistarskom studiju Sveučilišta Metropolitan u Budimpešti. Predaje i na Sveučilištu u Kapošvaru, na Odsjeku za teoriju umjetnosti i povijest umjetnosti.

Diplomirala je povijest i književnost (MA) na Sveučilištu Eötvös Lóránd (Budimpešta), s doktorskom disertacijom o srednjoeuropskoj baroknoj književnosti. Studirala je ekonomiju na Sveučilištu Corvinus (Ekonomskom i Tehničkom sveučilištu) i diplomirala povijest umjetnosti (MA) na Sveučilištu Eötvös Lóránd (Budimpešta).
Radila je kao istraživačica na Mađarskoj akademiji znanosti te kao glavni kustos Muzeja Ernst, vodećeg suvremenog izložbenog prostora u Budimpešti.
Provela je četiri godine u baltičkim zemljama kao dopisnik vodećih mađarskih likovnih časopisa te kao istraživač u Centru za suvremenu umjetnost (Tallinn, Riga).
Bila je kustosica mađarskog paviljona na Biennalu u Veneciji, 2013. Radi kao likovni kritičar i free-lance kustosica. Bila je kustosica Mjeseca fotografije (Budimpešta, Mađarska) 2012. i 2014., a imenovana je i za glavnu kustosicu fotografskog festivala u Budimpešti za 2018. godinu.
Članica je kustoskog odbora organizacije European Month of Photography. Kao istraživačica specijalizirala se na marginalnu i romsku umjetnost.
Autorica je mnogih publikacija o suvremenoj Mađarskoj i srednjoeuropskoj umjetničkoj sceni.

Podsjetimo da je natječaj „International Competition of Contemporary Photography - 11th Rovinj Photodays 2018“ u tijeku i traje do 31. 01. 2018.

Tradicionalno se očekuje preko deset tisuća radova u ukupno sedam natjecateljskih kategorija: Arhitektura, Pejzaž, Portret, Tijelo, Moda, Dokumentarna fotografija i Umjetnički koncept.

Sredinom veljače slijedi prvi krug žiriranja u kojem nacionalni selektori biraju po pet nominiranih autora iz svoje zemlje u svakoj kategoriji zasebno. U drugom krugu glavna selektorica, Gabriella Uhl, odabrat će finaliste i pobjednike 11. izdanja festivala Rovinj Photodays. Troje najuspješnijih autora iz svake kategorije bit će predstavljeno u sklopu velike putujuće izložbe, kataloga, službene web stranice, medijskih objava i svih promotivnih materijala festivala.

Imena finalista bit će objavljena na službenoj Web stranici te putem medija.

Gabriella Uhl osobno će otvoriti veliku završnu izložbu finalista, prvog dana festivala u Rovinju, 4.5.2018. Na svečanoj dodjeli nagrada 5.5. objavit će sveukupnog pobjednika Festivala – dobitnika Grand Prix-a. Dobitnik će time zasebno osvojiti i samostalnu izložbu s pripadajućom pratećom publikacijom na danima Photodaysa u Muzeju za umjetnost i obrt (Zagreb) u jesenjem terminu. rex

Facebook komentari