Istarski srednjoškolci u velikom Mimohodu za klimu

UČENICI SEDAM ISTARSKIH ŠKOLA PROSVJEDOVALI U PULI
„Prirodu nismo naslijedili od naših predaka, već posudili od svojih unuka.“
„Vi ćete umrijeti od starosti, a naša djeca od klimatskih promjena“
„Svakog dana izumre 200 životinjskih vrsta. Koja je sljedeća?“
„Vrijeme se topi kao ledenjaci.“

Ovo su neki od transparenata koje su jutros srednjoškolci iz cijele Istre podignuli u zrak i krenuli u mimohod koji se danas odvija diljem svijeta. Šveđanka Greta Thunberg, glasnogovornica njihove generacije već mjesecima ukazuje na problem onečišćenja i klimatskih promjena i trenutno je jedna od najpopularnijih lica svjetske javnosti. Ova 16-godišnjakinja iz Švedske pokrenula je globalni pokret za očuvanje klime, a između ostaloga i inicijativu „FridaysForFuture“ - globalnu šetnju za očuvanje planeta kojoj se priključilo i sedam srednjih škola iz Istre. U Pulu su jutros stigli srednjoškolci čak iz Buja i Pazina te prosvjedovali zajedno sa svojim pulskim vršnjacima.

Gimnazijalcima su se na početku mimohoda, na igralištu Žute škole obratili zamjenik župana Fabrizio Radin i gradonačelnik Boris Miletić, nakon čega su mladi aktivisti krenuli u mimohod. S učenicima ostalih škola susreli su se ispred Arene, prohodali Kandlerovom do Foruma, gdje ih je dočekao zamjenik gradonačelnika Robert Cvek s porukama o skorom smanjenju emisije CO2 u Puli. Srednjoškolci su se zatim zaputili ulicom Sergijevaca, preko Portarate i Flanatičke ulice te se vratili do početne točke, ali i cilja - igrališta Žute škole. 

Ravnatelj pulske Gimnazije, Filip Zoričić pohvalio je učenike što su krenuli u akciju: „Prenosite puno poruka, ali jedna od najvažnijih je da ste na ulici, da ste glasni. Nije da samo lajkate ili sherate, nego uživo prenosite ono što je danas najvažnije, a to je da očuvamo ono gdje živimo“.

Teodora Beletić, voditeljica Lumena i Eko škole Gimnazije Pula prisjetila se prvog prosvjeda protiv klimatskih promjena kojeg su organizirali 1994. u Puli i dodala da se od tada bore za ciljeve o kojima se danas govori. „Ni odrasli nisu svjesni koliko su teške posljedice klimatske krize čiji je uzrok naš potrošački stil života. Trebamo razmisliti trebaju li nam sve stvari koje kupujemo i kasnije bacamo, moramo li svugdje ići avionom ili autom, trebamo razmisliti što jedemo, jer hrana je jedan od najvećih zagađivača našeg planeta. Zemlja ima sasvim dovoljno za potrebe svakog čovjeka, ali ne i za njegovu pohlepu“. 

Mlade klimatske aktiviste pozdravila je i podržala Ivana Dragišić iz Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije i upoznala ih s projektom Wlak the Global Walk kojeg Ured provodi zajedno s još 11 zemalja.

Članice studija Art Dance otplesale su tri koreografije, a nastupile su i pulske mažoretkinje

Sve ono što su mladi danas htjeli poručiti svijetu odraslih, sažela je u svom pismu maturantica iz Gimnazije Aleksandra Grdić. Njezino pismo pročitala je učenica Noemi Legović, a mi prenosimo završnih nekoliko rečenica.

„Shvatite da ogledalo nije jedino mjesto u kojem vidite svoj odraz. Sebe vidimo u ljudima oko nas, svijetu oko nas, okolišu i prirodi. Što vidite u odrazu? Smješka li vam se od uha do uha ili pak zadržava suze uzrokovane nemarom? Zapitajte se kakav odraz želite vidjeti. Želite li biti okruženi svjetlom, bojama, životom? Ako želite, recite mi zašto i dalje ne radite ništa po tom pitanju? Recite mi što vas zaustavlja?“

(REx/RŠ/Foto: Manuel Angelini, Elvis Malagić)

Facebook komentari