IPAK ŠTRAJK !

OBAVIJEST- SINIDKAT ISTRE I KVARNERA
Prema najavi, u ponedjeljak 21. prosinca 2009. godine u Pula Herculanei, u 3.00 ujutro, u Pulaprometu u 5.00 ujutro i u Javnoj vatrogasnoj postaji, u 7.00 sati ujutro počinje ŠTRAJK koji je pokrenuo Sindikat Istre i Kvarnera, a u Pula Herculanei priključio mu se i Sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske. Štrajk se provodi na radnom mjestu.
Sve aktivnosti u svezi sa štrajkom o kojima će radnici biti obaviješteni vodit će štrajkački odbori koje u Pula Herculanei čine članovi povjereništava Sindikata Istre i Kvarnera i Sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima, u Pulaprometu i JVP-u  članovi izvršnih odbora podružnica SIK-a. Sve štrajkačke odbore vodi predsjednik SIK-a Bruno Bulić.  

Poštovani radnici, članovi sindikata!
Nakon uspješno provedenog štrajk upozorenja u Pula Herculanei 13. i 14. prosinca ove godine došao je  trenutak da i štrajkom do ispunjenja zahtjeva pokažemo da se radnici komunalnih poduzeća znaju i mogu izboriti za svoja prava i poštivanja njihova rada te da nitko, a posebno gradonačelnik, nema prava vrijeđati njihovo dostojanstvo i prijetiti im gubitkom radnih mjesta i neisplatom plaća. Učinili smo sve da direktore i gradonačelnika uvjerimo da se  kolektivni ugovori  moraju poštivati, da ljudi koji su uredno odradili što su morali imaju pravo dobiti božićnicu, da se teret lošeg upravljanja gradskim financijama ne može svaljivati na komunalna poduzeća i gradske ustanove umanjivanjem novca za njihove programe i nezakonitim smanjivanjem prava njihovih radnika kroz naredbe direktorima. Nakon neuspjelog mirenja i provedenog štrajka upozorenja, u još jednom pokušaju da se izbjegne štrajk većih razmjera predsjednik SIK-a Bruno Bulić pozvao je pulskog gradonačelnika Miletića da na zajedničkom sastanku u četvrtak 17.prosinca  suoče argumente i pokušaju iznaći mirno rješenje. Nažalost, ti napori nisu okončani dogovorom. Sastanak u četvrtak zaključen je dogovorom o nastavku razgovora u petak 18. prosinca u prostorijama Grada. Očekivanja da je možda neko rješenje na vidiku, nažalost, bila su previše optimistična.   
Neprimjereno gradonačelnikovo napuštanje nastavljenih pregovora i napuštanje svojih suradnika kojim je konačno i neposredno pulski gradonačelnik umjesto demokratskog, pokazao svoje autokratsko lice, licemjerna ponuda koju sindikati nisu prihvatili te nastavak štrajkačkih aktivnosti – to je ukratko epilog dodatnih pregovora predstavnika sindikata i Grada koji je odredio put naših daljnjih aktivnosti na provedbi štrajka.

Sindikati nisu prihvatili ponuđeno «rješenje» gradonačelnika:
- da se radnicima Pula Herculanee, umjesto planirane božićnice od 2000,00 kuna isplati bon u naravi od 500,00 kuna koji bi teretio financijsko poslovanje u 2010. godini, sve to uz uvjet da se pokrenu kolektivni pregovori u svim komunalnim društvima i javnim ustanovama, da Uprava i sindikati kvartalno utvrđuju financijske mogućnosti za zadovoljavanje materijalnih prava radnika, da se zamrznu plaće u 2010. godini do okončanja pregovora, da se maksimalno radnicima u 2010. godini osigura 400,00 kuna dara u naravi, 600,00 kuna dara za djecu, jubilarne nagrade i ukupno 2500,00 kuna neoporezivo godišnjeg iznosa za božićnice i regres.

Trebate znati da gradonačelnik nije uspio demantirati činjenice da do studenog niti jedan direktor komunalnog poduzeća ili ravnatelj gradske ustanove nije sindikate upozorio na teškoće oko isplate božićnice, da su božićnice bile planirane za isplatu i da novac za to nije sporan, da su gradski čelnici, ucjenom gradskih službenika, u pregovorima s njihovim sindikatom da se odreknu božićnice radi zadržavanja osnovice plaće u 2010. godini, direktno oštetili i radnike Pulaprometa i pulskih dječjih vrtića čije sindikate o tome nisu uopće konsultirali.

Sindikalni predstavnici bili su jednostavno zgroženi ponašanjem gradonačelnika koji je zaprijetio da  radnici neće biti plaćeni za uslugu koju nisu učinili i neka ne dolaze njemu po pomoć, ako plaće budu iduće godine kasnile. U cijelosti su odbacili i njegov prijedlog da se Vodovod Pula i Javna vatrogasna postaja Pula, čije božićnice predstavljaju obvezu poslodavca, solidariziraju s radnicima Pula Herculanee.

Pred nama je vrlo ozbiljna zadaća koju moramo i vrlo ozbiljno shvatiti. Stoga, očekujemo od vas da se pridržavate svih odluka koje u štrajku budu donesene od štrajkačkih odbora.

Facebook komentari