IDS, GLAS i Pametno alternativa HDZ-u i SDP-u?

STVARA SE LIBERALNI BLOK
Mediji su ovih dana počeli govoriti o 'Amsterdamskoj koaliciji' nakon što su - poslije IDS-a - stranke GLAS i Pametno u petak u Amsterdamu postale članice ALDE, političke grupacije koja okuplja europske liberalne stranke.

Govori se kako bi liberalni blok kojeg stvaraju IDS, GLAS i Pametno mogao na idućim izborima biti alternativa vladajućem HDZ-u, ali i opozicijskom SDP-u.

Da se suradnja GLAS-a, IDS-a i stranke Pametno intenzivira, potkrjepljuje i činjenica da će već ove subote te tri stranke organizirati Liberalni forum u Zagrebu, na kojem će se pokušati stvoriti nova liberalna agenda u Hrvatskoj.

Podsjetimo, izaslanstvo Istarskog demokratskog sabora predvođeno predsjednikom Borisom Miletićem boravilo je od 1. do 3. prosinca u službenom posjetu Amsterdamu, gdje je na poziv predsjednika ALDE Stranke Hansa van Baalena, sudjelovalo na XXXVIII. Kongresu te europske stranke, kojoj i IDS pripada.

Uz predsjednika Borisa Miletića, izaslanstvo IDS-a činili su zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, međunarodni tajnik Oriano Otočan te tajnik za odnose s javnošću Duško Kišberi.

Tijekom Kongresa održani su unutarstranački izbori za predsjednika i potpredsjednike ALDE Stranke. Za predsjednika je ponovno izabran Nizozemac Hans van Baalen, dok predsjedništvo ALDE-a sada čine Henrik Bach Mortensen (Venstre, Danska), Timmy Dooley (Fianna Fail, Irska), Fredrick Federley (Center Party, Švedska), Luis Garicano (Ciudadanos, Španjolska), Ilhan Kyuchyuk (MRF, Bugarska), Markus Löning (FDP, Njemačka), Angelika Mlinar (NEOS, Austrija), Joanna Schmidt (Nowoczesna, Poljska), Annelou van Egmond (D66, Nizozemska) te rizničar Gašper Koprivsek (SMC, Slovenija). (rex)

Facebook komentari