Hrvatske košarkašice sve bliže EP, blistala Porečanka Ivana Dojkić

HRVATSKA : NJEMAČKA 93:86
Nakon maestralne pobjede nad Latvijom, naše su reprezentativke na domaćem terenu u Zaboku svladale i Njemačku. Dvije pobjede u dvije početne utakmice kvalifikacija vrlo su kvalitetan start pa se Europsko prvenstvo koje će se 2021. igrati u Francuskoj i Španjolskoj čini već nadomak ruke. Ponovno su izabranice Stipe Bralića pokazale visoku motivaciju, srčanost i dosljednost koja ih je uspješno dovela do cilja: velikih 2:0 u kvalifikacijama.

Spomenimo odmah na početku da veliki pečat ovoj reprezentaciji daju i istarske košarkašice kojih je čak tri u prvih 12. Tu su sjajna Ivana Dojkić iz Poreča (u obje utakmice zabila 27 poena), Lea Miletić iz Pazina i Nina Premasunac iz Pule, a u momčadi Pule je jedan period igrala i Ivana Tikvić.  

Prvu su četvrtinu odigrale s, činilo se, lakoćom pokreta. Iva Brkić je s nekoliko pravovremenih dodavanja stvarala lijepe prilike pa se nakon polaganja Ana-Marije Begić vodstvo penje na dvije znamenke pri 24:14.  No, Njemice drže korak i na prvi se odmor odlazi 26:20.

U drugoj četvrtini dolazi do iznenadnog pada naše reprezentacije. Proigrala je najbolja njemačka reprezentativka i studentica Oregona, najbolje NCAA momčadi, Satou Sabally koja je nakon šuta 0/5 u prvoj četvrtini ipak našla svoj ritam, a slobodna bacanja nije promašila do kraja utakmice (21/21). Hrvatska je obrana osjetno slabija i Njemice bez zadrške lete po parketu pa ubrzo nakon trice Alexandre Wilke za 30:33 prelaze u vodstvo. Trica Svenje Brunckhorst već stvara dvoznamenkastu razliku (30:41), a u drugo se poluvrijeme odlazi s 44:54.

S velikog se odmora vraća ‘osvježena’ hrvatska reprezentacija sa znatno čvršćom obranom i smjelijim napadom. Iva Slonjšak uspijeva pogoditi koš i slobodno bacanje nakon osobne pogreške Emme Stach  i dovodi Hrvatsku do vrlo dohvatljivih 58:62. Ponovno fantastična Ivana Dojkić ubacuje tricu za vraćanje vodstva na 63:62, a kritična je i trica Ive Slonjšak na asistenciju Dojkić za 68:65. U posljednjih 10 minuta igre ulazi se s vodstvom 70:67.

U četvrtoj četvrtini, unatoč umoru, naša se reprezentacija čini ponovno laganom i razigranom.  Suparnice ipak ne odstupaju ni milimetra pa četiri i pol minute do kraja utakmice Hrvatice vode s tek pola koša pri 78:77. Potom Ana-Marija Begić mirne ruke ubacuje dva slobodna bacanja za 80:77, a Dojkić polaže za 85:77 te je njemački trener primoran zvati time-out nakon kojeg ipak ni jedna akcija nije uspješno privedena kraju. Precizna asistencija Ive Brkić za tricu Slonjšak i 88:81 minutu do kraja praktički je zagarantirala pozitivan ishod, a sirena napokon označuje kraj ove napete utakmice pri 93:86.

Ivana Dojkić je ukupno, kao i protiv Latvije, postigla 27 poena te 5 puta asistirala, dok je Iva Slonjšak upisala 19 poena. Vrlo je značajnu ulogu imala Iva Brkić s 12 poena i 8 asistencija, uvijek preciznih i u pravom trenutku. 12 poena je dodala i Klaudia Periša, a 11 je ubacila Ana-Marija Begić.

U njemačkoj reprezentaciji bez konkurencije bila je Satou Sabally s 33 poena, 10 skokova i 4 asistencije.

(rex/foto HKS - Marin Sošić)

Facebook komentari