Hrvatska policija “kidnapovala” nigerijske studente s igara u Puli

POLICIJA JE DVOJICU STUDENATA PREBACILA U VELIKU KLADUŠU (BIH)
Dvojica studenata iz Nigerije 12. studenog doputovali su u Pulu kako bi učestvovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu. Nakon završetka takmičenja, 17. studenog, doputovali su u Zagreb, otkud su slijedeći dan trebali letjeti za Istanbul.

Nakon dolaska u Zagreb, sa kolegom  Eboh Kenneth Chinedu, smjestio se u hostel i izašao u šetnju gradom.

"Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo im objasniti ko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo."- rekao je za Žurnal.info jedan od studenata sportaša Eboh Kenneth Chinedu, dodavši:

"Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak... Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mjesto. Dvojica policajaca su nam rekli idete u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomjerim da će me upucati." - kaže Eboha Kenneth Chinedu.

U razgovoru za Žurnal nigerijski studenti kazu da su bili preplašeni i da nisu znali šta da rade. Migranti, koje je Hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu pređu na teritoriju  BiH, su ih odveli u kamp u Velikoj Kladuši. Od tada su Abia Uchenna Alexandro i Eboha Kenneth Chinedu smješteni u kampu Miral u Velikoj Kladuši.

"Naši pasoši i sve stvari su ostale u Zagrebu. Uspio sam iz kampa pozvati kolegu koji je zajedno sa nama bio na takmičenju da nam pošalje pasoše. Ne znamo šta da radimo, viza za Hrvatsku nam ističe danas.", kaže Kenneth Chinedu.

"Ta dva studenta su bila na takmičenju, imali su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos. Znači, imali su vizu da dođu na takmičenje, imali su povratne karte. Na takmičenju ih je snimala hrvatska televizija. U nedjelju 17. 11 putovali su u Zagreb jer su u ponedjeljak imali let za Istanbul. Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to desilo jer je policija u Puli bila obaviještena da su tu." - kaže Alberto Thanghetti, predstavnik međusveučilišnog sportskog komiteta, organizatora svjetskog prvenstva u Puli.

 Iz ove organizacije kažu da će nazvati Univerzitet u Puli, obavijestiti MUP Hrvatske i vidjeti kako mogu pomoći studentima.

(REX/izvor zurnal.info/foto WIUC)

Facebook komentari