Grob arhitekta Guida Brassa nalazi se na Gradskom groblju u Puli

BRASS JE GRATIS NAPRAVIO NACRT ZA IZGRADNJU CRKVE I SAMOSTANA SV. ANTUNA
U Puli je 1937. godine umro arhitekt Guido Brass, a mi smo pronašli njegov grob na pulskom Gradskom groblju. Guido Brass je diplomirao arhitekturu u Beču 1903. godine, a u Pulu je došao prije Prvog svjetskog rata, gdje je radio na projektima javnih investicija kao što je rekonstrukcija kazališta Ciscutti 1918. Godine 1923. imenovan je za Kraljevskoga generalnog inspektora za kulturna dobra pulskoga okruga.

Za vrijeme talijanske vlasti radio je u gradskom tehničkom uredu, a u Komoru arhitekata upisao se 1931. kao direktor ureda, te potpisao većinu projekata javnih gradskih investicija, a interesantno je da se spominje da je gratis izradio Nacrt za izgradnju crkve i samostana Sv. Antuna.

Važniji pulski projekti Guida Brassa:

- Pučka škola sv. Polikarpa u Puli, 1912,
- Mala komunalna palača (Palazzina comunale), 1925 (srušena u bombardiranju 1944–45)
- Glavni projektni nacrt za crkvu i samostan sv. Antuna u Puli, 1931 (izrađen na temelju rješenja A. Zime 1926., kojemu je po Moschenijevu projektu iz 1939. dodana polukružna apsida),
- Nerealizirani projekt zgrade turističkog instituta, koja je trebala biti izvedena uz današnji Park kralja Petra Krešimira IV.

(REX)

Facebook komentari