Gospodarsko socijalno vijeće IŽ traži bezuvjetan opstanak Uljanika

IZJAVE ZA MEDIJE: RAJKO KUTLAČA, GORDANA DERANJA I BORIS SABATTI
Danas je u sjedištu Istarske županije, u Puli, održana 6. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Istarskoj županiji.
Nakon sjednice, izjave za medije dali su Rajko Kutlača predstavnik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Gordana Deranja predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca i generalna direktorica Tehnomonta Gordana Deranja i Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije.

Rajko Kutlača:
'Sazvali smo sjednicu da bi sve tri strane, i županijska uprava, i poslodavci, i sindikati zauzeli stavove o budućnosti Uljanika, te da se pronađe izlaz iz ove situacije. Nismo se uopće osvrtali na prošlost, moramo rješavati opstanak brodogradnje i radnih mjesta. Ukoliko se to ne riješi, stvari će biti pogubne za Pulu, Istru, ali i za državnu razinu.
Donijeli odluke koje ćemo proslijediti dalje.
Nacionalno gospodarsko – socijalno vijeće gdje sjede i predstavnici Vlade, nedvosmisleno je dalo podršku opstanku brodogradnje i naputak da se mora osnovati fond za praćenje industrije i brodogradnje. Danas, četiri mjeseca kasnije, od toga nemamo ništa, dobivamo poruke da se još ne zna što će se raditi. Ne znamo u kojem smjeru Vlada ide, to očekujemo doznati u četvrtak na sjednici Vlade koja će se održati u Puli. Mi smo danas donijeli odluke koje ćemo proslijediti dalje', rekao je Kutlača i podsjetio na program restrukturiranja koji mora podržati Vlada RH.

Da je situacija kulminirala, istaknula je i Gordana Deranja:
'Očekujemo kvalitetno restrukturiranje sa novim pravcem u gradnji brodova ali zadržavanjem kvalitetnih majstora. Da bi se to što prije realiziralo, ne smije se odugovlačiti, svakim danom odugovlačenja, nema proizvodnje, materijala, ni novaca za plaće pa znamo kamo taj proces dalje ide'.

Nadovezao se Kutlača naglasivši da radnici u Uljaniku više nemaju strpljenja:
'Bojim se što će se desiti ako plaće ne budu isplaćene, ono što je bilo će biti igračka prema onome što slijedi. Svaka poruka kroz kašnjenje plaća bi bila porazna. Mislim da to Vladi RH ne treba'.

'Očekujemo brzu rekaciju Vlade jer mislimo da više nemamo vremena' zaključio je i Boris Sabatti ispred IDA-e.
U nastavku zaključci doneseni nakon provedene rasprave po točki dnevnog reda „Aktualna situacija i perspektive Uljanika“ - Gospodarsko socijalno vijeće Istarske županije jednoglasno je donijelo slijedeće zaključke:

1.    Gospodarsko-socijalno vijeće smatra da je brodograđevna industrija od strateškog značaja za Pulu, Istru i Hrvatsku u cjelini, kao jedna od najjačih izvoznih i razvojnih djelatnosti. Uljanik, kao dugogodišnja predvodnica gospodarstva Pule, Istre i Hrvatske, mora opstati i nastaviti s brodogradnjom i proizvodnjom, razvojem, te očuvanjem postojećih i stvaranjem novih radnih mjesta.

2.    Smatramo da se Vlada RH treba nedvojbeno očitovati želi li proizvodnju, industriju i brodogradnju. Ako želi tražimo od Vlade Republike Hrvatske, kao vlasnika i glavnog strateškog aktera restrukturiranja, da u sinergiji s Upravom, Nadzornim odborom, sindikatima i strateškim partnerima, hitno iznađe dugoročno i održivo rješenje za spas Uljanika i nastavak redovnog rada.

3.    Očekujemo da Vlada Republike Hrvatske aktivno sudjeluje u planiranju i provedbi restrukturiranja, i kao vlasnik i kao partner, jer jedino Vlada Republike Hrvatske može s Europskom komisijom dogovoriti i provesti restrukturiranje Uljanika.

4.    Očekujemo da se stvore uvjeti za održivu brodogradnju, da se osigura stručno i kvalitetno operativno vođenje tvrtke i provođenje programa restrukturiranja uz instrumente nadzora i kontrole u kojima će Vlada imati svoje predstavnike.

5.    Smatramo da se treba hitno uspostaviti sustav financijskog praćenja industrije, poglavito brodogradnje, te zaštitnih mehanizama za jamstva koja daje država

6.    Zbog svog utjecaja na cjelokupni poslovni, demografski, civilizacijski i svaki drugi utjecaj Uljanik grupe na Istru, ali i Republiku Hrvatsku tražimo bezuvjetan opstanak Uljanika i njegovo restrukturiranje u uspješno i poslovno održivo brodogradilište.

7.    Tražimo sazivanje Nacionalnog GSV-a na temu Uljanik Grupe temeljem zaključaka sa 220. sjednice Nacionalnog GSV-a održane 28. svibnja 2018. godine.

(rex/D.F.)

Facebook komentari