Fakultet informatike u Puli doprinosi brendiranju Istre kao ICT regije

PREDSTAVLJENA DOSTIGNUĆA U GOSPODARSTVU, ZNANOSTI I NASTAVI
Danas su predstavnici Fakulteta informatike Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, dekan izv. prof.dr.sc. Giorgio Sinković, prodekan za nastavu i studente doc.dr.sc. Darko Etinger i voditelj stručne prakse dr.sc. Nikola Tanković izvijestili javnost o aktivnostima i novostima na Fakultetu, predstavili neka od dostignuća u prethodnom te najavili planove za idući semestar.

Dekan izv.prof.dr.sc. Giorgio Sinković istaknuo je kako su informatičari raznih profila specijalizacija danas jedno od najtraženijih zanimanja na globalnom tržištu o čemu najbolje govore statistički podaci prema kojima samo u EU godišnje nedostaje preko pola milijuna informatičara. Posljedica takvog stanja je porast plaća za ta zanimanja.

„Područja kojima smo mi kao studij posvetili najviše pažnje su oni s najbržim trendom razvoja a to su umjetna inteligencija, Internet stvari i cyber sigurnost“ rekao je Sinković te dodao kako za sva tri područja postoje kolegiji istog naziva.
-Umjetna inteligencija (UI) se već danas koristi u kućanskim aparatima, telefonima, bolnicama, za vojne potrebe itd. danas 70% potrošača na neki način koristi neke dijelove UI, a do 2030. godine će preko 70 milijuna radnih mjesta postati suvišnim
- Internet stvari (IS) predstavlja povezivanje fizičkih uređaja, vozila, pametnih satova ili narukvica itd. putem interneta. Danas je na svijetu preko 26 milijardi takvih jedinica i predviđa se visoka stopa rasta
- Cyber sigurnost - svatko tko je danas spojen na mrežu izložen je nekom riziku. Procjenjuje se da ukupne štete koje nastaju kao rezultat raznih sigurnosnih napada iznose 5 trilijuna dolara što je od prilike stotinjak BDP-ova RH

„Mi na FIPU trudimo se držati korak s razvojem informatičko komunikacijske tehnologije (ICT), sudjelujemo u projektima razvoja ICT i stalno prilagođavamo nastavne programe njenom razvoju. Pri tome razvijamo individualni pristup prema studentima kako bi se mogli razvijati u skladu s vlastitim sklonostima“ zaključio je Sinković.

Na Fakultetu informatike u Puli potpisani su ugovori o suradnji s poduzećima Cenosco i Mijena, te FIPU uz avedena poduzeća surađuje s  još dvadeset gospodarskih subjekata u području IT-a. Time doprinosi i ciljevima nedavno predstavljene inicijative u HGK-u oko brendiranja Istre kao ICT regije. Također, u procesu je prijava dva EU projekta s poduzećima iz Pule, Penta i UTE. Time se Fakultet još i više pozicionira kao centar kompetencija u području interneta stvari.

„Na polju znanstvene suradnje uspostavljena je međunarodna suradnja s The British University in Egypt i postali smo suorganizatori njihove znanstvene konferencije ICSIE koja se bavi softverskim i informacijskim inženjerstvom, dok je najveći znanstveni rezultat organizacija konferencije IHSED koja će se održati u rujnu" kazao je voditelj stručne prakse dr.sc. Nikola Tanković. U ožujku Fakultet otvara portal studentskih projekata koji je prvi takve prirode u Hrvatskoj. Portal će prezentirati najuspješnije studentske projekte realizirane u sklopu nastave te će služiti kao komunikacijska platforma između projekata (studenata) i potencijalnih ulagača (šire javnosti koja se želi uključiti). Dodatno, njime će se javnosti pružiti konkretan uvid u vještine i znanja koja student stječe tijekom obrazovanja na FIPU. "Fakultet u travnju organizira prvi forum na kojem će sudjelovati svi partneri Fakulteta. Na istom će se studentima i široj javnosti predstaviti projekti i rezultati ostvareni u sklopu stručne prakse" - zaključio je Tanković.

Prodekan za nastavu i studente doc. dr. sc. Darko Etinger naglasio je kako se na Fakultetu kontinuirano radi na razvoju i osuvremenjivanju samih kolegija koji su dostupni kako na preddiplomskom tako i na diplomskom studiju: „U prethodnom smo razdoblju dosta resursa uložili u to da osuvremenimo pojedine kolegije koji su zanimljivi budućim studentima te radimo na tome da uz one temeljne kolegije koji su dostupni na svim fakultetima informatike, približimo i suvremene informacijsko-komunikacijske tehnologije te pružimo kako znanstvena tako i stručna znanja i kompetencije sadašnjim i budućim studentima kako bi se mogli što bolje plasirati na tržištu rada.“

U suradnji s Centrom za razvoj kompetencija u obrazovanju i Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli redizajniran je diplomski studij Informatike – nastavni smjer. „Bitno nam je uvesti kvalitetno obrazovanje informatike kako bi budući nastavnici bili kompetentni, pratili razvoj tehnologije i pružili temeljna i stručna znanja budućim studentima, sutra zaposlenicima“ objasnio je Etinger.

 Fakultet je domaćin međunarodne konferencije IHSED 2020 koja će se u Puli održati od 22. do 24. rujna 2020. godine i koja će ugostiti velika svjetska imena i profesore. Konferencija IHSED 2020 unapređuje spoznaje o dizajnu i inženjerstvu korisniku usmjerenih sustava, kognitivnim sustavima, analizi podataka, simulacijskim modeliranjem te vizualizacijskim tehnologijama sljedeće generacije.

(Rex/foto:Manuel Angelini)

Facebook komentari