Fažanska škola soljenja sardela i Jug na dva kotača

FAŽANA, SUBOTA, 30. TRAVANJ 2016.
Dva velika događanja održati će se u subotu, 30. travnja 2016. godine na fažanskoj rivi, a to je tradicionalna ''Fažanska škola soljenja sardela'' i biciklijada pod nazivom ''Jug na dva kotača''.

Jug na dva kotača:

Turističke zajednice gradova Pule i Vodnjana, te općina Medulin, Fažana, Ližnjan, Marčana i Barban organiziraju ukupno šest biciklijada namijenjenih popularizaciji biciklizma i prezentaciji biciklističkih staza južne Istre. U subotu, 30. travnja 2016. u suradnji s Biciklističkim klubom i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Fažana biciklijada se održava u Fažani. Voze se dvije rute i to prva u dužini od 11 km, druga u dužini od 25 km (na pola puta svake rute odmor uz okrijepu).  Poslije biciklijade, zajedničko druženje i obrok za sve sudionike u Vatrogasnom kampu u Fažani, a nakon toga na fažanskoj rivi slavi se 13. godina održavanja Fažanske škole soljenja sardela.

Prijave za sudjelovanje na biciklijadi do 27.4.2016. na e-mail: medulinriviera.hr ili u subotu od 14 do 15 sati na startu biciklijade.

Start 1  duža ruta: 15 sati  parkiralište Badel
Start 2  kraća ruta: 15,30 sati  parkiralište Badel


Škola soljenja sardela:

Fažanska Škola soljenja sardela djeluje od 2004. godine kao nastavak tradicije soljenja sardela u Fažani, gdje je od početka prošlog stoljeća pa do 1952. godine radila jedna od najvećih tvornica za soljenje sardela na Jadranu. Školom soljenja sardela, sa 56 prijavljenih ekipa s ukupno oko 130 polaznika, u subotu počinju programi ''Male ribarske akademije'' za ovu godinu. Budući da je ovogodišnji moto ''Zrno soli – Kap maslinovog ulja'', škola će početi predavanjem nutricionistice Dijane Gluhak „Nutricionistička kombinacija slanih sardela i maslinovog ulja“ uz prezentaciju jela u izvedbi Stare konobe iz Fažane, dok će među ostalim učenicima škole biti i uljari iz Vodnjana i Fažane. Uz Školu, posjetiteljima je organiziran i bogati dodatni sadržaj.

Program:

17,00 sati - ŠKOLA SOLJENJA SARDELA

GASTRO PONUDA bogata ponuda jela od sardela
GASTRO RADIONICE filetiranje i mariniranje ribe
„RIBARNICA KOD PAOLA I NINE“ - prikaz fažanskih ribarnica tridesetih godina prošlog stoljeća, degustacija i prodaja mariniranih i slanih sardela
ISTRA GOURMET - degustacija i prodaja istarskih proizvoda: maslinovo ulje, sir, pršut, vina i rakije, med, istarski kolači
FAŽANSKA INSPIRACIJA izložba umjetničkih djela, instalacija
FLORABIKE – izložba bicikala ukrašenih cvjetnim aranžmanima
RIBICA SARDELICA - kreativna radionica za djecu
TAJNE ISPOD MORA – bazen sa morkim bićima

Muzički program uz Erika Baliju i klapu Opatija. (Rex)

Facebook komentari