Dvije ženske osobe starici ponudile masažu pa joj ukrale novac

PAZITE KOGA PUŠTATE U SVOJ DOM!
Pulska je policija zaprimila prijavu 89-godišnjakinje da je 18. lipnja oko 11 sati, u svoj dom u Tentorovoj ulici, pustila dvije žene srednje dobi. Žene su joj ponudile masažu, a nakon što su otišle, starica je primijetila da joj iz novčanika nedostaje više stotina kuna.
Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za ženama koje su otuđile novac.

Budući su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom osobe iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju te otuđuju predmete veće vrijednosti.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično. Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:
- kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,
- za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice,
- vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca,
- ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti,
- budite sumnjičavi,
- ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede,
- dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama
(Rex)

Facebook komentari