Dani hrvatskog kulinarstva

IZVJEŠTAJ SA ŠESTOG DANA
Prošao je šesti dan središnje kulinarske manifestacije u Opatiji. U četvrtak su na Danima hrvatskog kulinarstva kuhari prezentirali hladna predjela i glavna jela. Zadane su bile teme, za predjelo pastrva, a u glavnom jelu obavezna je namirnica bila svinjski file. Osim ovih kategorija jučer su natjecatelji spremali meni na temu kulinarske baštine te bolnički meni. Najbolje ocijenjena u kategoriji baštine bila je Slađana Herman iz restorana Herman u Goričanu koja je za svoj rad osvojila srebrnu medalju, dok su za bolnički meni najvišim brojem bodova i srebrnim medaljama ocjenjeni Vlado Kac iz Psihijatrijske bolnice Rab i Ika Bajramović iz opatijske Thalassotherapije.Kuhari koji su u konkurenciji za prvaka države od jutra pripremaju meni od četiri slijeda sa zadanim namirnicama. Oni su u srijedu dobili popis namirnica koje smiju koristiti te su u roku sat vremena morali osmisliti recepte i način pripreme. Osim ove kategorije, očekuje ih priprema drugog glavnog jela od mekušaca. Izložba menija bit će u 13 sati, a jela od mekušca u 20.30. Danas slijedi i natjecanje u pripremi dva jednostavna topla obroka. Ukoliko vas zanima što se finog može spremiti za manje od 12 kuna, pogledajte izložena jela u 16 sati. Također, pozivaju se svi zainteresirani da pogledaju kako kuhari izrađuju stolne aranžmane od voća i povrća. Šarene i kreativne skulpture radit će u predvorju hotela Ambasador od 14 sati pa sve do sutra ujutro. Nastavlja se i natjecanje u restoranskom meniju. Tri ekipe restorana i danas pripremaju meni od četiri slijeda pred publikom, a cijeli ručak može se konzumirati od 14 sati za 100 kuna. U 21 sat u kongresnoj dvorani hotela Ambasador na prigodnoj svečanosti podijelit će se medalje za pojedinačne kategorije. Radionica koja očekuje zainteresirane iz kuharske struke, ali i građanstvo, je Dekoracije od voća i povrća. Kako izraditi lijepe figure i skulpture podučit će Vid Nikolić. Za radionicu se plaća kotizacija od 240 kuna, a trajat će od 14 do 18 sati. Jožef Oseli govorit će o svjetskim trendovima u slastičarstvu u 13 sati, u 16 sati bit će prezentirano dimljenje parnom pećnicom. Degustacija Dukatovih sireva održat će se u 20 sati u kongresnoj dvorani. (REX)