Danas se obilježava Svjetski dan nepušenja

ZA BOLESTI S PUŠENJEM DRŽAVA IZDVAJA 1,5 MILIJARDI KUNA
Svjetski dan nepušenja održava se svake godine 31. svibnja. Potaknula ga je Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine. Cijeli svijet vodi kampanju o osvještavanju štetnosti pušenja. Uz Svjetski dan nepušenja postoji i nacionalni dan nepušenja, Dan bez duhanskog dima koji se obilježava 5. ožujka. Još uvijek je pušenje društveno prihvatljiva pojava pa se ovisnost o cigaretama ne smatra teškom ovisnošću kao ona o drogama ili alkoholu. No, upravo pušenje uzrokuje mnoge bolesti, od krvožilnog i respiratornog sustava do različitih karcinoma.

Za bolesti povezane s pušenjem godišnje se iz zdravstvenog budžeta odvaja više od 1,5 milijarde kuna što obuhvaća trošak liječenja, lijekova, bolovanja. Današnji Dan bez duhanskog dima je dan kojim se želi potaknuti pušače na prestanak pušenja barem na 24 sata. Prilika je to da  pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svojem zdravlju, zdravlju ukućana i kako utječu na okoliš. Medicinski stručnjaci tvrda kako se 12 tjedana nakon prestanka pušenja poboljšava cirkulacija krvi, lakše hoda i diše, a nakon tri mjeseca smiruje kašalj i otežano disanje, te se poboljšava funkcija pluća.

Godinu dana nakon prestanka pušenja rizik od srčanog udara smanjuje se za tri puta, a nakon pet godina rizik je jednak onome kao u nepušača. Deset godina nakon prestanka pušenja rizik za pojavu raka pluća postaje dvostruko manji nego kod pušača. Stoga, ako pušite, preispitajte svoju naviku i provedite barem današnji dan bez duhanskog dima.

(Rex)

Facebook komentari