Circolo: svečano otvoren eko sajam “Pazi što jedeš”

Circolo: svečano otvoren eko sajam “Pazi što jedeš”-82512

POSJETITE SAJAM OD PETKA DO NEDJELJE (20.-22.10.2017.)
U Circolu u Puli svečano je otvorena trodnevna eko manifestacija „Pazi što jedeš“, koja će se u Zajednici Talijana Pule održavati do nedjelje 22.10.2017. od 10.00 do 19.00 sati.  Sajam je otvorila zamjenica gradonačelnika Pule Elena puh Belci i voditeljica projekta, mr. sc. Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre u Pazinu. Tematski je ove godine naglasak na prenošenju znanja pripremanja tradicijskih jela i očuvanja okusa.  Ovogodišnja trodnevna manifestacije sastoji se i od okruglog stola, stručnih predavanja, etnografskih filmova i radionica za djecu i odrasle te sajma certificiranih ekoloških proizvoda.  Prvoga dana, u petak 20. listopada, odmah po otvorenju manifestacije, održana je i prezentacija i degustacija Pazinskih cukerančića uz druženje s Robertom Krivičić (LAG Središnja Istra) te s Davorkom Šajina iz Agroturizma Ograde.
 
Sutra, drugoga dana sajma, u subotu u 11 sati predstavit će sei kratki dokumentarni film kojeg su snimili studenti etnologije u sklopu projekta PSJ LAB – Pazi što jedeš laboratorij. Posjetitelji će moći vidjeti kako se pripremaju pićanski rafioli u profesionalnoj kuhinji i u kuhinji kod jedne od nonica s kojima su razgovarali. Na okruglom stolu pod nazivom ĆAKULICE o kuharicama razgovarat će se o tome kako danas učimo kuhati – putem TV, Interneta ili i dalje učeći u kuhinji s nonama, mamama. Sudjeluju Vesna Medvedec, Jelena Ivanišević, Melanija Belaj, a moderatorica je Ivona Orlić.
         
U sklopu dijela manifestacije kojeg su nazvali „Dnevni boravak“ prezentirat će se u petak 20.10. u 19.00 sati eko biru KAMPANJOLA, koju će posjetitelji moći kušati i u subotu 21.10. u 19 h morske delicije HOOK&COOK.

Za degustaciju u jutarnjim terminima subote i nedjelje biti će zadužene Nina Penezić – (21.10. u 9,30 sati) i Tea i Andrea iz Solidarne eko kuhinje u nedjelju 22.10 u 10 sati. Za sve posjetitelje koji će ogladniti nakon brojnih degustacija, mogu za 25 kn pojesti ručak u subotu i nedjelju u 13 sati kojeg priprema zalogajnica PUNKT. Od radionica za djecu tu su:
 
- Radionice tradicijske prehrane pod nazivom „Pašta po starinski“,  gdje će djeca i odrasli moći naučiti kako pripremati paštu na način kako su to radile njihove none. Voditeljica je Megi Kožul.
- Likovne radionice pod nazivom „Dizajn nakita: voćni motivi!“ vodit će Tina Divić, a tu će djeca moći putem tehnike kolaža izraziti svoju kreativnost u stvaranju zanimljivog 'voćnog nakita'.
- „Filc piknik“ je radionica na kojoj će djeca uz pomoć odraslih izrađivati (šivati) svoje omiljeno povrće i voće Osim radionica za djecu tu su ove godine i zanimljive radionice za odrasle, naglasila je Delić.
- „Sirova hrana“ -  radionica koju drže iskusne kuharice iz Shanti RAW bite, iz Pule i naučite nešto novo i dobro se zabavite dok otkrivate taj divni svijet sirove hrane
- Radionica aromaterapije koju će voditi Saša Radulović. Te lako hlapljive tekućine koje uz snažan, intenzivan i karakterističan miris postaju sinonim za prirodni lijek za dušu i tijelo biti će na programu u subotu u 15:00 sati.  
- Sirove slastice će pripremati Iva Finderle, mag.nutr. Sirove slastice sve su popularije i za to postoji dobar razlog. Otkrite zašto na našoj radionici u nedjelju u 13.30 sati.

Za kreativne posjetitelje predlažemo da se predbilježite na radionicu ukrašavanja tegli koju će voditi Mara Babić.  
Sve radionice za odrasle koštaju 50 kn, osim ukrašavanja tegli koja je 30 kn. Predbilježiti se trebate na: delicina@gmail.com.

"Pazi što jedeš" u Circolu ove godine nudi preko 30 ekoloških izlagača iz cijele Hrvatske, koji u Puli predstavljaju pak svoje povrće, prerađevine, maslinovo ulje, kozji sir i ostale proizvode. Posjetitelji će na jednom mjestu moći degustirati, potražiti savjet i kupiti certificirane ekološke proizvode izravno od samih proizvođača. Sajam traje sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati. Ina Delić je se posebno zahvalila brojnim volonterima - srednjoškolcima Gimnazije Pula, studentima Ekonomije i turizma i svima koji su se javili na naš poziv za volontiranje.

(rex / Manuel Angelini)