Burza poduzetničkih ideja 2016

Burza poduzetničkih ideja 2016-73103

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA
Danas je na Fakultetu ekonomije I turizma ‘Dr. Mijo Mirković’ u Puli održana završna konferencija projekta „Burza poduzetničkih ideja 2016“ (BPI 2016). Riječ je o projektu čiji je nositelj Udruga mladih i diplomiranih studenata FET-a, a završnom konferencijom tog projekta na FET-u je ujedno obilježen Globalni tjedan poduzetništva (14. – 20.11.2016.).

Cilj projekta BPI 2016 jest umrežavanje mladih potencijalnih poduzetnika i nezaposlenih mladih osoba s poduzetnicima te predstavljanje najboljih poslovnih planova pred stručnim žirijem, a sve kako bi se prikupila sredstva za početna ulaganja budućeg mladog poduzetnika.

Današnja je završna konferencija započela svečanim otvaranjem nakon kojeg je uslijedila panel diskusija na temu: START UP: savjeti za mlade poduzetnike (sudionici Panela: Matea David – I točka j.d.o.o., Dean Verbanac - Intersoft obrt za informatička rješenja, Emanuel Blagonić - Blagonic Brothers, Cinzia Zubin - HBOR, Romina Petaros – Borghese d.o.o.).

Svoj poduzetnički put, uspone i padove je između ostalih podijelio Emanuel Blagonić iz Blagonic Brothers tvrtke. On je zajedno sa bratom krenuo u poduzetništvo jer je htio uloženih 150% sebe dati za sebe, dakle za svoj poduzetnički pothvat, počeli su s domaćim i stranim tvrtkama, malim i velikim.... - 'Kad sam kretao nisam se bojao rizika, dok sam danas puno oprezniji. Ali poduzetništvo je rizik, pogotovo u Hrvatskoj gdje je teško biti poduzetnik. Smatram da je poduzetništvo jednostavno jedan drugi način zarađivanja novca za obitelj'.

Poslovne planove mlade osobe izradile su putem edukativnog programa Udruge mladih i diplomiranih studenata FET-a, a finale svega jest danas održana završna konferencija u sklopu koje se dodjeljuju novčane i ostale utješne nagrade za najbolju poduzetničku ideju. Nagrade u novčanom iznosu morat će se namjenski utrošiti za osnivanje poduzeća i nabavku opreme, kako bi se osobe samozaposlile i pridonijele razvoju gospodarstva u Hrvatskoj.

Nada Katić potpredsjednica  Udruge mladih i Alumni FET Pula za Regional Express:
‘Burza poduzetničkih ideja krenula je u lipnju s ciljem osposobljavanja mladih za ulazak u poduzetništvo, pisanje poslovnih planova i umrežavanje sa poduzetnicima. Ciljna skupina su mladi od 15 do 29 godina, neovisno o tome jesu li srednjoškolci, studenti ili nešto drugo. Pored predavača, u završnu konferenciju su uključena poduzeća koja su u sklopu panela predstavila svoje ideje te pokušala dočarati mladima kako je to biti poduzetnik'.

Nagrada za najbolju ideju je 12.000 kuna od kojih se dio isplaćuje u stvarima, a dio od 6.000 kuna u novcu. Od stvari tu su laptop, tablet i uredski materijal.

'U finale je ušlo sedam skupina mladih, svi s jako dobrim idejama koje sežu od aplikacija do stripa', pojasnila je Katić. Imena pobjednika, objaviti ćemo naknadno, obzirom da je konferencija još uvijek bila u tijeku…

O najboljim idejama odlučivao je stručan žiri, a tko i kako pobjeđuje, otkrila je članica žirija Jelka Ćorić Aliković ispred Zagrebačke banke. 'Mi smo kao banka zainteresirani za sve pa tako i za mlade poduzetnike. Ako bude više zanimljivih ideja nastojati ćemo svih financirati. Odluku o najboljima donosimo obzirom na komercijalnu prihvatljivost, financijsku isplativost, prezentaciju, inovaciju, it sektor, poljoprivredu, inovacijama zanimljivima za financiranje ili plasman…', zaključila je Ćorić Aliković.

Organizacije uključene u Program završne konferencije BPI 2016 i njihovi predstavnici jesu:
•    Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli – prof.dr.sc. Danijela Križman Pavlović, dekanica
•    I točka j.d.o.o. – Matea David
•    "Intersoft" obrt za informatička rješenja - Dean Verbanac
•    Blagonic Brothers – Emanuel Blagonić
•    Borghese d.o.o. – Romina Petaros
•    Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HABOR) – dr.sc. Cinzia Zubin, voditeljica Područnog ureda za Istru
•    Istarska razvojna turistička agencija (IRTA d.o.o.) – Siniša Miljević, direktor
•    Zagrebačka banka.

Ideju i posebnost projekta BPI 2016 te njegovu provedbu prepoznali su i omogućili sljedeći sponzori: Istarska županija, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”, Studentski centar Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Savjet mladih Grada Pule, Zagrebačka banka, Istarska razvojna turistička agencija (IRTA d.o.o.), Studentski zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te poduzeće Rockwool Adriatic d.o.o.
(Piše/Foto: Doris Floričić)