Brudet od sipe, hobotnice i lignji s paštom od sipinog crnila

PIŠE: ANAMAMARIJA ŠAGOVAC
Za brudet kažu kako nema originalnog recepta, nego ih ima onoliko koliko i samog brudeta. U nastavku vam predstavljam svoj recept za brudet.

Za brudet vam je potrebno:

  • 250 g lignji
  • 500 g sipe
  • 500 g hobotnice
  • maslinovo ulje
  • 500 grama luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 dcl crnog vina
  • 200 grama pelata
  • 1 dcl vode
  • A od začina koristila sam lovorov list, peršin papar i sol
     

Brudet
Na maslinovom ulju izdinstati luk, posolite ga povremeno da voda iz njega izađe, kada je luk već gotov ubacite sipu narezanu na trakice, nakon što ste promiješali ubacite lignje i hobotnicu, narezane na komade. Konstantno miješajte par minuta i dodajte češnjak sitno narezan, peršin i lovorov list. Zatim dodajte 2 dcl crnog vina, kada alkohol ispari dodajte pelate i zalijte vodom. Posolite i poparite, promiješajte i pustite da se na laganoj vatri krčka 40-tak minuta.

Pasta sa sipinim crnilom :
Koristila sam 440 grama glatkog brašna, 4 jaja, malo soli, crnilo od sipe i malo vode. Kada zamijesite tijesto, stavite ga u hladnjak, da se odmori 30-tak minuta. Nakon što se tijesto "odmorilo" spremno je za izradu.

Više recepata možete pronaći na  instagram profilu @croatian_traditional_food

(REX/Anamarija Šagovac)

Facebook komentari