Bogatsvo, prirode, okusa, mašte i umijeća na 10. Hand Made Festu

ODLIČNA PONUDA PO PRISTUPAČNIM CIJENAMA
Dom hrvatskih branitelja u Puli je premali za iznimno veliku ponudu koju rukotvorci iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja imaju za pokazati u isto tako prekratko razdoblje od petka, 19. do nedjelje, 21. listopada do kada traje 10. Hand Made Fest - Festival ručnih izrada, maštovitosti i dizajna.

Ako idete na HMF, a ne znate kod kojih izlagača provesti svoje dragocjeno vrijeme, mi vam nažalost u tome nećemo pomoći jer smo i sami zaglavili jako dugo u prekrasnom zdanju DHB-a.
Primijetili smo da veliki broj izlagača dolazi iz Istre, što je za pohvaliti jer to znači da su sadašnji rukotvorci budući obrtnici ili da su OPG gospodarastva buduće tvrtke s većim brojem zaposlenih. Ipak, nismo se mogli ne nadiviti raznolikosti koja dolazi iz drugih dijelova naše zemlje.

Na samom ulazu zgrade, u hodniku nalazi se Obrt za masažu i proizvodnju šećerne paste za depilaciju i kozmetičkih preparata „M Gracija" iz Pule koja nas je oduševila upravo pastom za depilaciju koju smo isprobali na licu mjesta i izvanrednim melemom za njegu kože po zaista super cijenama.

U desnom salonu gdje je vladala možda najveća gužva izdvajamo stvarno ukusne ličke sireve po promotivnim cijenama. Na štandu se nalaze škripavac, dimko, kuhani sir, ovčji sir obični i sa začinima, hit sajma - sir u pepelu - „Pepelko", a OPG Novković koji inače dolazi iz Slunja proizvodi još trapist i pikant sir, te svježi sir sa vrhnjem, kiselo mlijeko i skutu.

U istom salonu za sasvim malim štandom se nalazi i gospođa Zlata Nanić, poznatija inače kao nekadašnja vlasnica tvrtke Bio-zrno, a danas se kaže bavi samo onim što voli. Kod nje se može nabaviti sjeme najrazličitijih sorti bilja i povrća, sjeme velikog broja sorti rajčica ali i biljke poput nevena i kadifice koje štite eko vrtove od nametnika. Također, putem web stranice zlatananic.com možete naručiti autoričine knjige s receptima i sušene sirove delicije.

Prirodna kozmetika „Danica" sa svojom „Kremom koja pegla bore" obično je hit gdje god se pojavi. Tako su i danas pripadnice ljepšeg spola sa zanimanjem obilazile štand OPG Nedjeljka Jurin, inače diplomirane Fitoaromaterapeutkinje koja nudi izuzetno bogatu liniju krema, obloga, maski, pudera, hidrolata i čajeva.

Festival ne bi bio festival bez slatkih delicija pa tako malo tko ne navrati do Radionice kolača „Monika" iz Čakovca koja se nalazi u lijevom (takozvanom plavom salonu). U ponudi su možda najpoznatija „Međimurska gibanica" i medenjaci po posebnoj recepturi, zatim gibanica sa sirom, kolači s oblatnama, suhi kolači, orehnjače i kolači sa kremom. Doznajemo i da dostava do Istre nije problem, te da se prakticira kod većih narudžbi poput svadbi, krštenja i sličnih svečanosti.

Od onih s kojima smo stigli porazgovarati i kušati njihove proizvode te dobiti zanimljive informacije izdvajamo još Obiteljsko gospodarsatvo „Haluga" iz Velike Gorice koji nude voćne rakije i likere, OPG Predan koji ručno izrađuju prirodne sapune, pilinge, kreme i balzame, obrt „Guranis" iz Vodnjana koji nudi domaće džemove i kompote, suvenire i aromatično bilje, „Bokun" iz Splita koji se izdvaja s ponudom Kupinovog vina, zatim „Goranske vunarice" koje na licu mjesta izrađuju unikatne uporabne i ukrasne predmete od čiste ovčje vune, Obiteljsko gospodarstvo „Mićići" iz Rijeke s ponudom meda, a kod kojeg se može nabaviti i sve popularnija prirodna zamjena za šećer Stevia u prahu. Doznajemo da navedeni proizvod proizvodi OPG „Branimir Kren" sa Otoka Krka.

Jedna od zanimljivosti sajma su i Orgoniti - mali generatori pozitivne energije na čiju smo ponudu naišli na dva štanda. Riječ je o kristalima koji, kako su nam rekli imaju niz pozitivnih učinaka na čovjeka, obnavljaju energiju, štite od zračenja, emotivno smiruju itd. Koliko jako djeluju ne znamo ali primijetili smo da su oni koji ih prodaju jako dobro raspoloženi.

U svakom slučaju, ako još niste, obavezno posjetite Hand Made Fest koji traje još danas i sutra. Osim prirodne kozmetike, možete nabaviti sjajne suvenire, ručno rađene poklon sapune, unikatni nakit od maslinovog drva, fimo mase, žice, gline, porculana itd... zanimljive ukrasne maske od gline iz Ateliera Inter arte iz Rovinja, ljekovito bilje iz OPG „Komić" iz Vodnjana, Gala Natura meleme i još mnogo toga.
I da ne zaboravimo, na katu zgrade DHB-a može se razgledati filatelistička izložba. (D.F.)

Facebook komentari