Besplatna eko-gastro radionica “Hrana nije otpad”

UMAG, TRŽNICA, ČETVRTAK, 13. LIPANJ OD 11 SATI
U četvrtak 13.6. od 11 sati na umaškoj tržnici održat će se javno događanje kojim se želi ukazati na problem otpada od hrane. Prema podacima Europske komisije u Hrvatskoj se godišnje baci 380 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane. Oko 53% odbačene hrane odnosi se na kućanstva, prema tome svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci oko 50 kg hrane!
 
Rasipanje hrane, odnosno odbacivanje hrane koja se još uvijek može iskoristiti, aktualna je i prioritetna tema u Europi i svijetu. U proizvodnji, distribuciji i skladištenju hrane iskorištavaju se prirodni resursi, a često se proizvode i negativni utjecaji na okoliš. Sprečavanje nastanka otpada od hrane važno je i sa socijalnog gledišta – puno hrane se nepotrebno baca, a postoje milijuni ljudi koji je nemaju dovoljno.

U sklopu akcije građani će imati prilike vidjeti koliko to hrane godišnje baci jedna osoba (da očekuje vas jedno veliko brdo hrane), a na licu mjesta gastro znalci će kuhati marende spravljene od ostataka hrane te će demonstrirati recepte za "dan poslije". Građani će brojne savjete ali i pokoji recept pronaći u informativnim letcima koje ćemo dijeliti, a moći će vidjeti i prikaz "pravilno" složenog hladnjaka!

Za kuhanje će biti zadužen aktivist, doktor fizike i samouki gastro znalac Goran Zgrablić.

U petak 14.06. građani se mogu prijaviti i na   besplatnu eko-gastro radionicu kuhanja koju će također voditi Goran Zgrablić. Radionica će se održati u prekrasnom prostoru Turističke zajednice Brtonigla. Očekuje nas ugodno druženje uz glazbu, dobro vino, kuhanje, ćakulu i na kraju degustaciju. Broj mjesta je ograničen te požurite s prijavama. Prijave na nina.brnic@zelena-istra.hr

Prednost imaju građani s područja Bujštine (Brtonigla, Oprtalj, Grožnjan, Umag, Buje, Novigrad).

Javno događanje  organizira Grad Umag, Komunalno poduzeće 6. maj i Zelena Istra u sklopu projekta  “Voli Umag, izdvoji s(v)e". Projekt je sufinancirala Europska unija u okviru Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 641.731 milijuna kuna od kojeg iznosa je 499.083 milijuna kuna bespovratno osigurano od EU a razliku će financirati Grad Umag.

(REX)

Facebook komentari