Atletska manifestacija 2. Pula Marathon održat će se ove subote-VIDEO

PULA U SUBOTU, 19. RUJNA DIŠE SPORTSKIM PLUĆIMA
Na današnjoj konferenciji najavljena je sportsko-rekreativna atletska utrka 2. Pula Marathon koja će se održati u Puli, 19. rujna s početkom u 20 sati. Do sada se prijavilo skoro 600 sudionika u sve tri utrke.

Tijekom konferencije, s najbitnijim informacijama o događaju obratili su se: Robert Cvek, dogradonačelnik Grada Pule, Sanja Cinkopan Korotaj, TZ PULA, Andrea Petrić, ARENA HOSPITALITY GROUP, Robert Franjković, AK Maraton 2000, i Erik Lukšić, ISTrun. Turistička zajednica Grada Pule glavni je nositelj projekta 2. Pula Marathon, uz pokroviteljstvo Grada Pule i u suradnji s AK Maraton 2000 te ISTRun. Nezaobilazan i važan partner koji je i ovu godinu podržao manifestaciju je Arena Hospitality Group.

Uz pridržavanje svih mjera koje je preporučio Stožer civilne zaštite Istarske županije, kao što je mjerenje temperature, držanje distance i ostalo, napravljen je i razdvojeni start kako bi se stvarale što manje gužve. Raspored za start pojedine utrke je kako slijedi:

  • Polumaraton 21km powered by Hidra ISO (start 20.00 sati)
  • 5 km powered by Grawe (start 20.05 sati)
  • 10 km – Pulska X-ica (start 20.20 sati)

Utrke su natjecateljsko–rekreativnog karaktera otvorene za profesionalne i rekreativne trkače s time da su sva pravila utrke usklađena s pravilima Svjetske atletske federacije i Hrvatskog atletskog saveza.
Mole se svi sudionici atketskih utrka da požure podići na vrijeme i ranije svoj startni paket i broj, a podjela istih će se održati na Trgu Portarata u subotu, 19. rujna u vremenu od 9 do 19 sati.


Andrea Petrić je u ime partnera Arena Hospitality Group-e naglasio kako je unatoč ne baš lakoj turističkoj godini važno da nadalje ostanu uz partnere te podrže manifestaciju. Poželio organizatorima i svim sudionicima lijepu utrku te da sve protekne u najboljoj mogućoj mjeri i u sportskom duhu.

O sportskom dijelu govorio je Robert Franjković iz AK Maraton 2000 te je naveo da je do sada prijavljeno na utrku od 5 km nešto više od 170, na 10 km 230, a na utrku od 21 km 150 trkača, što dolazimo do brojke vrlo blizu od 600 potvrđenih natjecatelja, koliko ih se i očekuje u subotu na startu. „Vjerujem da će atmosfera unatoč novim okolnostima biti izvrsna te da ćemo iduće godine doći do željene brojke od 1800 sudionika,“ zaključio je Franjković.

„Uistinu želimo da se obistine riječi našeg prijatelja iz Karlovca te da sljedeće godine dočekamo 2000 trkača na ovoj našoj atletskoj utrci. Sve utrke startaju ispred Arene, a trkači završavaju unutar Arene kao i lani uz napomenu da nema zadržavanja niti drugih programa. Svaki trkač uzima svoju vodu te izlazi iz Arene. Dodjela medalja bit će ispred Arene i to s početkom u 21.30 sati,“ napomenuo je Erik Lukšić jedan od začetnika ove ideje i u konačnici utrke.

Istaknuo je da će i zone starta utrke biti povećane upravo radi ne stvaranja gužve. Preporuka je da se na start dođe sto kasnije, znači zadnjih 5 minuta prije starta kako bi i na taj način podržali uspješno provođenje svih preporučenih mjera ali i same sportske manifestacije.

Sve utrke trče se po centru grada sa startom ispred odnosno ciljem unutar Arene.


POKRENI 5 POWERED BY GRAWE utrka na 5 kilometara kreće u 20.05 sati na platou ispred Arene (Trg Nimfei). Trči se do Punte, zatim nazad prema Karolini ulicom Starih statuta. Skreće se Rivom desno Ulicom 119. Brigade prema Mandraču, a okretište je u ravnini sa željezničkom stanicom. Trkači se vraćaju do Karoline te kreću prema Forumu, pored Glavne pošte na Giardine. Nakon Giardina skreću pored Fine do Gradske knjižnice i vraćaju se u Arenu Amfiteatarskom ulicom.

PULSKA XICA 10K - Utrka na 10 km kreće s iste pozicije u 20.20 sati. Trkači nastavljaju do Punte, zatim udesno ulicom 43. Istarske divizije do velikog rotora u Šijani gdje skreću lijevo po nogostupu Ulicom Prekomorskih Brigada (državna ceste D 66). Vraćaju se Trščanskom ulicom do Punte i nastavljaju Ulicom 119. Brigade prema Mandraču do okretišta. Od okretišta natrag I zatim trče po Rivi. Ulazi se na Forum te dolazi do INK gdje se skreće lijevo preko Giardina i Carrarinom ul. do Gradske knjižnice prema Areni.

POLAMARATON 21K POWERED BY HIDRA ISO - Utrka polumaratona kreće također ispred Arene točno u 20.00 sati. Trkači kreću prema Punti, zatim udesno ulicom 43. Istarske divizije do velikog rotora u Šijani gdje se skreće lijevo po nogostupu Ulicom Prekomorskih Brigada (državna ceste D 66). Vraća se na Puntu Trščanskom ulicom i nastavlja Ulicom 119. Brigade prema Mandraču do okretišta. Zatim natrag i trči se po Rivi. Ulazi se na Forum i Anticovom ul. dolazi do INK gdje se skreće lijevo preko Giardina i Carrarinom ul. do Gradske knjižnice prema Areni. Prvi krug ima cca 10,5 km tako da svi polumaratonci nastavljaju istom trasom i drugi krug. Kada se vrate do Arene silaze pored Valerijinog parka do Ulice starih statuta i odmah se uspinju gore desno do Flavijevske ul. te se vraćaju u Arenu.


Direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj spomenula je kako se ove godine neće održati manifestacija Visualia Festival koja se bila spojila s prošlogodišnjim Pula Marathona. No, Pula Marathon bit će ipak obilježen čarolijom svjetlosnih instalacija i to uz podršku Udruge Sonitus. Naime, nekoliko već poznatih ali i neke nove svjetlosne instalacije krasit će dijelove trase utrka te obogatiti doživljaj noćnog trčanja kroz Pulu. „Želja nam je da se svi doista osjećaju ugodno i sigurno a to ćemo postići ako svi zajedno poštujemo preporuke SCZ IŽ,“ dodala je Cinkopan Korotaj. TZG Pule je ove godine omogućila besplatno sudjelovanje svim djelatnicima Pulske opće bolnice i Policijske postaje Pula.


Od strane organizatora bit će osigurani redari na potrebnim lokacijama uz fizičke prepreke i privremenu prometnu regulaciju koja će biti provođena u suradnji s Prometnom policijom policijske postaje Pula. Tijekom održavanja urke bit će na snazi privremena regulacija prometa od 20 do 22 sata te se mole svi građani za strpljenje i razumijevanje.


Na kraju konferencije Robert Cvek, dogradonačelnik Grada Pule, zahvalio se svima koji su uključeni u organizaciju ove manifestacije te istaknuo da je uspjeh, i sama mogućnost održavanja događaja, upravo rezultat odgovornosti svih naših sugrađana i dobre epidemiološke situacije. „Apeliram da se nadalje svi pridržavamo epidemioloških mjera a siguran da će se ipak svi jako dobro zabaviti i provesti ugodnu večer u Puli.“


Ovom prigodom, na kraju same konferencije, dogradonačelniku je uručen prigodan poklon – medalja utrke i startni broj 1.

(Rex/foto:Manuel Angelini)

Video vezan uz članak

Facebook komentari